Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Falun får fler bussar

Annons

Det var förra våren som kommunfullmäktige beslutade om att införa en ny kollektivtrafikplan för centrala Falun, syftet är att få fler att åka kommunalt. Planen är kopplad till ett helt nytt resecentrum mellan järnvägsstationen och city, Knutpunkten, som beräknas kunna byggas tidigast 2007.

Trafikupplägget i planen är dock inte avhängigt ett nytt resecentrum och ska nu genomföras i fyra steg under ett år med start i januari 2005.

3 Först ut är de två huvudlinjerna, Hosjö-centrum-Slätta och Källviken-centrum-Bojsenburg/Stennäset.

3 Sommaren 2005 startar det som kallas rekreationslinjer, det vill säga busslinjer som ska förbättra tillgängligheten till Faluns idrotts- och friluftsområden: Lugnet/Stångtjärn, Källviksbacken och Roxnäs udde.

3 Under hösten smyger Mjuka linjen i gång, fyra linjer för funktionshindrade och äldre.

3 Och först i januari 2006 är det trafikstart för de fem lokala linjerna ute i områdena som ska komplettera huvudlinjerna.

För att få det här att fungera planerar man nu att bygga en ny vändslinga och hållplats vid Stennäset. Krögarholmsvägen ska också få en ny hållplats och vändplan. Vid Backberget blir det nya hållplatser längs med Sundbornsvägen, ny gångbana och ett nytt övergångsställe.

En nöt att käcka för politikerna i gatu- och parkstyrelsen är vilket tillfälligt alternativ de ska välja för busstrafiken i centrum. Tanken i den nya kollektivtrafikplanen är att alla busslinjer ska anlända samtidigt till centrum, för att minimera tiden för bussbyten. Men då det inte finns något nytt resecentrum kommer det att betyda att fler människor är i rörelse och att antalet stillastående fordon ökar på Östra Hamngatan.

Två alternativ finns. Det ena innebär att huvudlinjerna och de lokala linjerna får hållplatser på Östra Hamngatan och landsbygdslinjerna på Falugatan. I det andra alternativet har de lokala linjerna och landsbygdslinjerna bytt plats med varandra.

ANN-SOFIE MASTH

Mer läsning

Annons