Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Falun får Dalarnas första 3D-rondell

Annons

I början av nästa vecka ska den vara klar. En stolpe i mitten ska tala om hur bilarna ska köra (vilket är precis som i en vanlig rondell). Själva cirkulationsplatsen har höjts upp så att mitten är tolv centimeter högre än det vanliga gatuplanet. Ut från mitten målar man "tårtbitar" som ska markera att det är en rondell och inte en ordinär fyrvägskorsning.

Det virtuella, eller tredimensionella, är målningen som är så tydlig att trafikanterna ska tro att upphöjningen är högre än vad den i verkligheten är. Bilisterna ska därigenom agera som i en rondell.

Idén kommer från en professor vid Chalmers i Göteborg. De virtuella rondellerna finns på två ställen i landet, Söderköping och Nyköping, och där har de fungerat bra.

Förutom att produktionskostnaden är låg för 3D-rondellen så finns en fördel till som är viktig på industriområdet Ingarvet. I den trånga korsningen kan last-bilarna köra in över den målade upphöjningen för att kunna svänga. Om man gjort en vanlig rondell så hade det blivit trångt.

KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons