Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Falun får betala 400 000

Annons

När TV4 ville köra stadskampen i Falun begärde bolaget 275 000 kronor av kommunen för att genomföra den här.

När SVT ville förlägga en av melodifestivalens deltävlingar här befarade både kommunen och bolaget Välkommen till Falun att kraven på pengar från värdkommunen skulle bli mycket större än så.

Bolagets vd Carl-Johan Ingeström gick därför till kommunledningen för att försäkra sig om kommunalt stöd innan han diskutera villkoren med SVT. Kommunalrådet Bjarne Harrung sade ja med stöd av den borgerliga gruppen,

Det Ingeström och SVT enades om var att kommunen bland annat skulle ställa upp med större delen av de lokaler som behövs på Lugnet. För att täcka kostnaderna ska kommunstyrelsens samhällsutskott nästa vecka besluta om att garanterar upp till 400 000 kronor.

Det är inte mycket pengar i sammanhanget anser Carl-Johan Ingeström.

- Jag är förvånad över hur mycket SVT ställer upp med själv. Jag trodde från början att kraven skulle vara mycket större med tanke på att det här är ett mycket större evenemang än det TV4 anordnade, säger han.

Han pekar också på att kommunen kommer att få igen mycket mer pengar än vad som satsas genom bland annat hotellbokningar och mat.

Faluborna kommer också att få en hel del festligheter förutom själva festivalen genom olika arrangemang på stan som SVT anordnar, tillägger Ingeström.

Mats Sörsten pekar på den PR som Falun får genom festivalen och då är 400 000 kronor billigt.

- Och förhoppningsvis kommer det inte ens att kosta så mycket, säger han.

Socialdemokraterna tycker inte heller att det är fel att satsa pengarna.

- Jag har svårt att se att vi skulle säga nej till det här för det är bra PR för Falun, säger Barbro Ödlund.

- Vadå PR. Det vet väl folk var Falun ligger och det intresserar inte TV-tittarna var melodifestivalen genomförs. Min spontana uppfattning är att kommunen inte ska behöva betala för sådant här, säger oppositionsrådet Sören Johansson, v.

Han har inte hört talas om att det skulle kosta kommunen 400 000 kronor och är mycket irriterad över att den demokratiska processen satts ur spel.

Av samma åsikt är oppositionsrådet Jan Lindholm, mp. Han hade heller aldrig hört talas om summan och anser att det är helt fel att kommunen binder upp sig innan den demokratiska processen är genomförd så som skedde i våras då Ingeström fick garantier.

- Jag är inte förvånad men jag anser att det här är skandal. Vi ställs inför faktum när det inte går att göra något åt det här, säger han.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons