Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Falun anmält för sopavtalet

Annons

Jörgen Holst sällar sig till de kommuninvånare som reagerat starkt över avtalskravet för sophantering. Den som inte tecknar avtal riskerar att få soptaxan höjd till nära 4 000 kronor om året. Speciell personal ska avslöja syndare, som får betala.

- Upp till kamp! Fler fastighetsägare borde reagera mot, vad jag kallar ett kommunalt övergrepp, säger Jörgen Holst. Han anser att han är en god sopsorterare som tar miljöansvar. Eftersom hans soptunna är 60 meter från fastigheten så tycker han inte att han kan ansvara för att hans tunna är fri från otillåtet avfall.

En del falubor har konstaterat att objudna slängt sopor i deras tunnor, som utplacerats för tömning.

Jörgen Holst har skrivit till konsumentverket:

- Det kan inte vara juridiskt möjligt att Falu kommun och gatukontoret tar sig dylika rättigheter - att döma fastighetsägare och andra berörda - utan som jag ser lagliga rättigheter. Min skuld som eventuell brottslig sopsorterare bör avgöras av domstol, anser Holst. Han tillägger i anmälan till Konsumentverket att han som medborgare på alla sätt (som nu) ska sköta sin sophantering, betala sina avgifter, men inte avsäga sig de rättigheter som finns inskrivna i grundlagen.

- Jag tror att konsumentverket reagerar och hoppas på resultat, säger han och förklarar att han inte tänker ge sig.

Men renhållningschef Gunilla Mååg ser inte kommunens agerande som någon storebrorsfason.

- Avtalskravet är politiskt förankrat för ett år sedan. Avtalet medger val-trygghet, visserligen ekonomisk sådan. Vi är hittills nöjda med ingångna avtal. Nära 80 procent redan tecknade, säger Gunilla Mååg.

Synpunkten att människor kan kasta sopor i någon annans tunna säger hon sig inte förstå.

- Det är märkligt om folk gör det. Jag har hört sådana reaktioner, men tror inte att förbipasserande kastar sopor hos grannen. När det gäller det juridiska förfarandet har vi förankrat avtalet hos våra jurister. Vi har också inhämtat erfarenhet från Västerås och Göteborg som har liknande avtal. Gunilla Mååg säger att de flesta som hört av sig fått svar på sina frågor kring avtalet.

BIRGITTA KNIFSTRÖM NORDÉN

Mer läsning

Annons