Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Falun 65 år med Cirkus Scott

Annons

Artister, skräddare, tälttekniker och popcornsäljare. För att få Cirkus Scott att rulla krävs en personalstyrka på 200 personer samt ett hundratal lastbilar och släp med utrustning.

Janni och Daris Huesca har gjort sig kända i cirkusvärlden som komikerna Fumagalli. Bröderna är ursprungligen från Italien och har turnerat i Europa sedan tonåren.

Cirkuslivet går i arv. Under den fyra månader långa turnén med Cirkus Scott har Janni Huesca med sig sina två söner som är tolv och arton år. Nino Huesca har just gått klart skolan och övar jonglering och akrobatiska nummer med sin lillebror på resorna.

Pappa Janni har uppträtt så länge han kan minnas. Under åren har han också medverkat i flera filmer.

- I "Once upon a time in America" spelar jag till exempel Robert de Niros dubbelgångare, säger Janni Huesca.

Egentligen vill bröderna Huesca inte kalla sig clowner eftersom de bygger sitt nummer på den italienska teaterformen Commedia dell´Arte.

Komiker är mer passande, anser Henry Bronett. Han är inte heller förtjust i den gamla bilden av cirkusclownen. För att cirkusen ska överleva krävs förändring och utveckling. Det gäller både nummer, kläder och musik.

- Det ska vara nytt. Det går inte längre att ha en polsk orkester som spelar hellre än bra, säger han.

Alla artister som uppträder med Cirkus Scott är anställda per turné. Varje år byts de ut av bröderna Bronett, som reser världen runt för att hitta rätt mix till sina föreställningar.

I år är till exempel cirkusdjuren få. Sju hästar och sex hundar är de enda djur som uppträder i manegen.

- Eftersom vi bara vill ha de bästa artisterna i föreställningen kan det bli så. Det ska vara artister som får publiken intresserad, säger Robert Bronett.

MARIA BIAMONT

Mer läsning

Annons