Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Falumusiker fick jazzlektioner

Annons

- Vi har haft kontakt med varandra under åren och nu ringde de mig och frågade om jag med min erfarenhet kunde ge dem en knuff framåt.

Jens Lindgren är en etablerad musiker som spelar jazz och swing på en halvprofessionell nivå tillsammans med Kustbandet.

Blendas traditional band består av sju personer som kommer från Falun och Borlänge. I 25 år har gruppen vid sidan av sina vanliga arbeten spelat jazz tillsammans. De brukar framträda live då och då, oftast i Dalarna där jazzfantasterna dock verkar föra en anonym tillvaro.

- Det brukar bli de närmaste sörjande som dyker upp när vi spelar, kanske ett 20-tal personer, sa Sven-Erik Roos med ett skratt innan helgens första övningar inleddes.

Han spelar tuba i bandet. Övriga medlemmar är Anders Bength, trumpet och sång, Björn Carlborg, klarinett, Mats Hammarsten, trombon och sång, Per Hamne, banjo, Ingrid Nord, piano, och Eva Hammarsten, washboard.

Jens Lindgren fungerade som ett slags mentor för bandet under fredagen och lördagen. Han berättade om New Orleans-jazzen - en klassisk jazzstil med inslag av sång och improvisation med rötter i 20- och 30-talets Amerika. Louis Armstrong är en av de stora inom genren.

- Vi vill låta exakt som banden gjorde på 20- och 30-talet. Det är målet för oss, sa Sven-Erik Roos.

- Om de sätter upp idealet kanske jag kan hjälpa till genom att säga att "så gjorde de då". Påpekar man tillräckligt många detaljer kanske helhetsbilden ändras något. Det handlar om att ändra på detaljer; rytmik, tonbildningen, fraseringen, upplägget, enskilda instrument och så vidare, förklarade Jens Lindgren.

Sammankomsten finansierades delvis av SKS, Sveriges kyrkliga studieförbund.

- Inte för att någon av oss är religiös, men de ville få in jazz i sin musikverksamhet, och därav samarbetet, sa Sven-Erik Roos.

Kanske kommer Blendas traditional band verkligen att låta som ett riktigt New Orleans-band när de spelar inför publik nästa gång. En spelning är inplanerad till april i hemstaden Falun och då hoppas bandet på en större publik än bara de närmaste sörjande.

CHRISTIAN FERRERA

Mer läsning

Annons