Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Faluläkare får erinran

Annons

Nämnden var inte enig i sitt beslut. En av ledamöterna ville fria läkaren helt och fyra ville ha den strängare påföljden varning.

Ytterligare en läkare som deltog i operationen frias helt av nämnden.

Det var i december 2001 som en man i 60-årsåldern genomgick en laparoskopisk galloperation på Falu lasarett. Vid operationen fann den förste läkaren tecken på sten i de djupa gallgångarna. Man beslöt att göra en ERCP, en undersökning av gallgångarna via instrument som förs ner via munnen. Ytterligare en läkare kallades in för den delen. När han skulle vidga mynningen av gallgången i tunntarmen tryckte han på fel fotpedal med en livshotande blödning som resultat. Blödningen kunde inte stillas genom ERCP-instrumentet varför läkaren satt flera stygn rakt över gallgångsöppningen. Blödningen upphörde men gallgången blev tilltäppt. Patienten fördes till Uppsala för fortsatt behandling.

Patienten anmälde först en läkare men när han blev uppmärksammad på att ytterligare en läkare deltog anmälde han också denne.

Den förste läkaren frias helt. Han utförde en korrekt galloperation och även valet att göra en ERCP var korrekt.

Även om pedalerna sitter nära varandra och att det är lätt att trycka på fel pedal är felet inte att anses som ringa eller ursäktligt, förklarar nämnden och ger den andre läkaren ett disciplinstraff i form av en erinran. Däremot kritiseras han inte för sitt sätt att rädda patientens liv genom att stoppa blödningen.

SVEN HALLERDAL

Mer läsning

Annons