Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Falukrog utsattes för sprängattentat

Annons

Polisen söker nu vittnen som kan lämna uppgifter som leder till att bombattentatet mot restaurang Tzatziki på Myntgatan klaras upp.

Restaurangen var stängd under julhelgen och ägaren Yacoub Hedo var i Stockholm när polisen ringde om berättade om attentatet.

- Ingen har hotat mig. Jag har aldrig haft problem med någon och kan inte förstå hur man kan göra så här mot mig och personalen.

Yacoub Hedo har under 13 år drivit egen restaurang.

- Jag har tidigare haft en restaurang i Falun utan problem. Det var mellan 1996 och 2000. Därefter har jag haft restauranger i Nyköping och Strängnäs.

Sedan han öppnade restaurang Tzatziki på Myntgatan i Falun den 11 augusti har det i bland varit kö till lunchborden. Yacoub kan inte förstå hur någon kan vill honom något ont.

- På kvällarna är det mest barnfamiljer som kommer hit för att äta grekisk mat. Vi har inga berusade gäster.

Yacoub har upplevt tiden i Falun som fridfull och känt tillfredsställelse över att kunna ha tre anställda, en praktikant och i bland extra personal för att hinna med alla beställningar.

- Alla är mina vänner. Jag har aldrig haft problem med någon.

I går eftermiddag reste han hem till Falun.

- Jag hoppas kunna öppna restaurangen så snart som möjligt. Hantverkarna kanske blir klara redan på onsdagen.

Det var 01.15 på natten mot tisdagen som polisen fick larm om sprängningen. Tre polismän från Falun fick förstärkning av en patrull från Borlänge och 01.38 larmades räddningstjänsten som hade brandmän i beredskap på skadeplatsen.

Det fanns till en början misstankar om att gas kunde ha exploderat och det var även osäkert om det fanns fler sprängladdningar på platsen.

Ovanför restaurangen finns flera lägenheter, men de boende behövde inte evakueras.

I går arbetade polisens lokala brottsplatsundersökare med att söka spår efter sprängmedel och andra fynd inne på restaurangen, ute på trottoaren och på andra sidan gatan.

De hittade tre föremål som slagit sönder glaset till en dörr på Folkets hus, 25 meter från krogen. Det var föremål som kunde ha dödat människor som passerat på gatan.

Dörren till restaurangen förstördes. Låset sprängdes sönder och glasrutan splittrades. Fönstret intill krossades och glasrutan till dörren som leder till lägenheterna slogs sönder av tryckvågen.

- Vi har tagit vara på material som ska skickat till SKL för analys. Vi arbetar brett med brottsutredningen som rubriceras allmänfarlig ödeläggelse, men har ännu ingen misstänkt, säger utredningschefen Margareta Tjernström.

I dag ska polisen höra grannar till restaurangen och andra vittnen som man hade kontakt med i går.

- Vi pratade med restaurangens ägare i går, men ska kontakta honom i dag för att höra honom som målsägare.

Samtidigt som polisen hoppas få tips från allmänheten kommer kriminalunderrättelsetjänsten att arbeta med fallet. Det fanns i går inga uppgifter om någon hotbild mot krogens ägare, eller andra omständigheter som leder misstankarna mot kriminella grupperingar.

BÖRJE GUSTAFSON

Mer läsning

Annons