Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Falukorven i tv - men inte i Sverige

Annons

Ett team från den engelska kanalen - som når 100 miljoner tittare - är just nu i Sverige för att spela in ett program om typiska svenska traditioner. Programmen sänds i vinter.

Teamet har varit i Lappland och filmat samernas rennäring. Och på västkusten och följt med fiskare ut på havet.

I går var de i Falun.

För att filma tillverkningen av vår käraste svenska maträtt - Falukorven.

Plötsligt blir alltså Peter Wennström och Niklas Löfgren tv-kändisar. De demonstrerade hur korven blir till på Melkers i Falun.

- Först mals det djupfrysta köttet, sen hackas det och med tillsatser blir det en smet. Sedan fylls smeten i tarmskinn och röks innan korven paketeras.

- Det ska bli kul att få vara med i tv. Även om ingen i Sverige kan se programmet, säger Löfgren.

För så är det. Discovery ska sända de svenska inslagen i sin systerkanal som kan ses över hela världen.

Men inte i Sverige.

- Med den här draghjälpen skulle vi förstås ha försäljning av korven utomlands. Men någon satsning utomlands är inte aktuell. Det blir för dyrt, säger Göran Olsson.

Fast lite Melkerskorv går ändå att hitta utanför landets gränser.

- Ja, på kul säljer någon Falukorv i Spanien. Och till England säljer vi lite småkorv, säger Olsson, som kan konstatera att produktionen flyter på bra i fabriken.

- Fast det går trögt med försäljningen, suckar Olsson.

PER MALMBERG

Mer läsning

Annons