Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Falukalaset - vilken såpa!

Annons

21.00: Ett tjugotal personer slår sig ner runt långbordet. Rykande kaffekoppar och färska våfflor hämtas från köket, där också en buffe av mackor och kakor står uppradad. Nattvandrarna fyller på med energi inför kvällens uppgift. Uppslutningen är ganska god med Faluns mått mätt.

- I de här stan är det lättare att få vuxna att ställa upp med att ploga skridskobanor på Runn än att få dem att gå ut och visa sig på helgkvällarna, säger Per Andersson.

21.10: Per Andersson från Dialogen hälsar alla välkomna och berättar att polisen tyvärr inte hade tid att komma, de har fullt upp med att beslagta öl i stadens ytterkanter. Nu håller de på att arbeta sig inåt.

- De tror att det kommer att bli mycket fylla i kväll, säger Per Andersson.

21.30: Agneta Palovaara-Jaw från Sandvikens "vuxna på stan" berättar om den verksamhet de bedriver sedan 14 år. Deras starkt gula jackor är ett välkänt inslag på Sandvikens gator. Ett tiotal eldsjälar ägnar sig åt att vara det nyktra, vuxna inslaget ungefär två helgkvällar i månaden. De tar hand om de som är så fulla att de inte kan ta hand om sig själva.

- Vi ringer föräldrarna om vi får numret. Får vi inte numret ringer vi polisen. Om det inte är så illa att vi måste ringa ambulansen, säger hon.

22.00: Nattvandrarna, som består av några föräldrar, Sandvikengästerna och några medlemmar i Kriminellas revansch i samhället, Kris, har lämnat IOGT-NTO för att bege sig ut och se hur kvällen artar sig. Vid fisktorget går man åt skilda håll i små grupper. Det är mycket folk på stan, men än så länge ganska nyktert.

22.05: En av de fyra polisbilar som är ute och rullar har ställt sig vid Kristine kyrka. "Du kan lita på mig, du kan lita på mig" dånar Ebba Gold från Stora torgets scen samtidigt som närpolischefen skriver en anmälan om brott mot alkohollagen.

- Vi har beslagtagit många burkar öl i kväll. De flesta säger att de inte vet inte att det är förbjudet att dricka i centrum, säger en polis.

22.10: Någon ligger utslagen på gräset bredvid Kristine kyrka. Olof Borgh från Sandvikens nattvandrare försöker skaka liv i honom, och lyckas efter en stund. Killen får klara sig själv, han verkar kunna nyktra till. Flera klungor med drickande ungdomar har samlats på kyrkogården. Vid en av portarna till kyrkan stinker det av urin. Här och där på gräsmattan ligger plastpåsar och ölburkar slängda.

22.17: - Är ni från socianalen?, ropar en kille i Läroverksparken när nattgänget går förbi.

- Tar ni hand om mig om jag blir redlös?, fortsätter han.

- Då ber vid dig om dina föräldrars telefonnummer, säger Olof Borgh.

- Förra gången de frågade sa jag 112. Då fick jag sitta i fyllecell sedan, säger killen.

Hans kompis berättar att de inte vågar gå till Stora torget mer i kväll. När de gick dit tog polisen all deras starköl, även den som inte var öppnad.

- Fan, man har ju betalat för ölen. Och jag är 24 år, de borde ta de som inte har åldern inne, säger han.

22.38: Holmgatan är full med folk. Förhållandevis många är vuxna, de flesta ser ut att vara nyktra.

- Men de där kommer att råka i trubbel i kväll. De har den attityden, säger Olof Borgh om några berusade killar som hojtar och vinglar.

Utanför McDonald´s börjar det bli stimmigt. Mitt i folkvimlet blåser en tjej såpbubblor; en glädjespridare mitt i den allt dimmigare kvällen.

22.55: Det är trångt på Falugatan. Mellan chokladhjul och prylförsäljare ligger en tung doft av brända mandlar. Det blinkar från karusellerna och dånar av technomusik.

Två tjejer som ser ut att vara i 14-årsåldern drar upp sina tröjor framför en biljettförsäljare till karusellerna för att få åka gratis. Det misslyckas.

23.10: På medborgarplatsen står ett gäng 14-åriga killar. Två av dem bråkar om några öl. De bröstar upp sig och tittar stint på varandra medan kompisarna står runt omkring.

- Det går över om två sekunder, säger en av deras kompisar till nattvandrarna.

De berättar att polisen tagit deras öl tidigare på kvällen, men de tycks ha skaffat mer.

23.25: Nattvandrarna börjar röra sig tillbaka till Globen. Det är återsamling för att höra vad som hänt hittills.

- Det har varit mycket fylla men polisen har hållit väldigt låg tolerans väldigt länge, men det går inte hur länge som helst, säger Per Andersson, som precis kommit tillbaka efter att ha skjutsat hem en redlöst berusad 16-åring.

Nya nattvandrare gör sig redo för ett skift. Det nyktra inslaget börjar glesna på stan, medan fyllan tjocknar.

KARIN WALLÉN

Mer läsning

Annons