Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Falukalas utan öltält

Annons

- I kommunens alkoholpolicy står det väldigt tydligt vad det är som gäller, säger socialnämndens ordförande Renée Andersson (s):

- Vi säger så här, att det är bättre att servera alkohol till befolkningen på stans restauranger.

Bakgrunden till att socialnämnden i går sade nej till ansökan om att servera öl och vin i ett öltält under Falukalaset finns i det beslut som kommunfullmäktige fattade häromåret.

Då lade kommunen fast sina egna riktlinjer om vad som gäller för att bevilja alkoholtillstånd. I policyn slår att "tillfälliga tillstånd för alkoholservering i så kallade serveringstält, i närheten av befintliga restauranger med serveringstillstånd, medges ej, annat än i undantagsfall."

Det var bara moderaterna som inte ställde sig bakom avslaget. De reserverade sig mot beslutet med hänvisning till att vare sig räddningstjänsten, miljökontoret eller polisen hade något att erinrar mot att tillstånd beviljades.

- Jag är inte förvånad över beslutet, säger Magnus Westberg, krogägare, som nu går vidare och överklagar beslutet:

- Det är bra att få det här prövat så att vi vet vad som gäller.

Han menar att det utan kvällens vin- och ölförsäljning är svårt att få bra ekonomi i ett serveringstält under kalasdagarna, det räcker helt enkelt inte med att servera kaffe, glass och mat dagtid.

- Jag vill naturligtvis ha ett tält, men det är bra att man är restriktiv, noggrann, med tälten och inte släppar fram dem huller om buller, utan ställer vissa krav om ordningsvakter och åldersgränser.

Oavsett om det blir öl- och vinservering i sommar så kommer det att finnas ett serveringstält på Stora torget under kalasdagarna:

- Vi har lovat att ha ett tält, förra året hade vi inget och det blev en lucka på torget och man saknade en viktig del.

Magnus Westberg tror dock att det kommer att serveras öl och vin till Faluborna på Stora torget:

- Jag tror till 99 procent att länsrätten ger oss rätt. Socialnämnden får inte enligt Alkohollagen luta sig mot konkurrenssituationen, säger Magnus Westberg.

ANN-SOFIE MASTH

Mer läsning

Annons