Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Falugrabbar byggde nytt IT-spel

Annons

- Och vi är väldigt stolta över att vi är masar och vi kan visa upp att vi kan, säger de.

Lars Devero från Sundborn och Mattias Eriksson från Hosjö blev kompisar på gymnasiet. Sedan skildes deras vägar åt av studier, lumpen och utlandsvistelser. Men när de båda hamnade i Stockholm strålade de samman igen via bland annat sitt stora data- och sportintresse.

I december 2001 tog en tredje kille, Thomas Lindvall, kontakt med Lars och presenterade en idé om en ny typ av managerspel på Internet.

Lars och Mattias tände på idén och satte igång att bygga upp spelet. Ett år senare bildade de tre tillsammans med ytterligare en kille bolaget Fiction Sports FS AB.

Managerspel har funnit tidigare. Men det nya med Lars och Mattias variant är att det bygger på prestationer som verkliga idrottsmän gör.

För att se om spelet verkligen fungerat som tänkt testade grabbarna det under fotbolls-VM i Korea tillsammans med 50 kompisar.

I princip går spelet till så här. Spelarna får en fiktiv summa pengar för att köpa spelare att bygga upp ett eget lag med. Det deras spelare presterar poängsätts och de olika lagen tävlar mot varandra i serier.

- Det som händer i verkligheten avspeglas i spelet och vi har ett sofistikerat system för poängsättning och snabb uppdatering i spelet, säger Lars.

Under spelets gång kan också spelare säljas och andra köpas till ett värde de just då har i spelet. Det är lite grann som börshandel med aktier, förklarar han.

Spelet är så flexibelt uppbyggt att det kan användas för en mängd olika sporter och på olika språk för olika länder. Premiärspelet, som varit ute en vecka i cyberrymden, är slutspelen i hockeyns elitserie och därmed anpassat för den svenska marknaden.

- Men vi är jättenära att introducera spelet i engelskspråkiga länder. Sverige i all ära men vi är bara nio miljoner människor här, säger Lars.

En utmaning skulle det också vara att bygga upp ett travspel enligt samma modell, funderar Mattias. Där kunde man kanske köpa sig ett stall med hästar och kuskar att tävla med. Men i första hand är det fotboll som gäller som nästa spel och det kommer säkert att locka mängder av spelare, tror grabbarna.

- Det är ju så enkelt att vara med. Det räcker med en Internetuppkoppling och så kan man hela tiden följa hur det går för ens lag. Det här är rent beroendeframkallande, säger Mattias.

Både han och Lars är själva drabbade och är med och spelar i sitt eget konstruerade spel. Lokalpatrioten Mattias har mest Leksandsspelare i sitt lag. Men Lars som har viss anknytning till Småland också har petat in ett par HV71-spelare i sitt.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons