Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Faluglass får godkänt

Annons

Överlag är Faluns mjukglasställen godkända. Elva prover togs varav sju blev helt tjänliga, och fyra tjänliga med anmärkning. Anmärkningarna gäller då oftast lindrigare bakterier som kan ha uppkommit på grund av till exempel bristande rengöring av maskinen.

- Glassmaskinerna har blivit mycket bättre i dag, konstaterar Siv Björkbacka, miljöinspektör på miljökontoret som har sammanställt provtagningen. Men det är också lätt att tro att de alltid är fullt hela och rena, vilket inte stämmer. Det kan vara glapp i en packning som gör att bakterier släpps in, och detta kan resultera i en anmärkning.

På de ställen som fått anmärkning kommer nya prover att tas. Proverna skickas till ett laboratorium i Linköping.

- Om ett prov skulle klassificeras som otjänligt, rör det sig om bakterier som leder till matförgiftning, förklarar Siv Björkbacka. Här i Falun får man väl säga att betyget överlag är godkänt, även om jag helst skulle vilja se alla ställen utan anmärkning.

- Men jag har jobbat länge med det här, fortsätter hon. Och jag kan se att mjukglassen blivit bättre med de nya, mera självrengörande maskinerna och de färdiga glassmixerna. Tidigare var mjukglassen ett större problem - den är ju extra känslig för bakterier.

Fritt fram att glassa i sommar alltså!

JENS NORBERG

Mer läsning

Annons