Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Faluföretagare i hovrätten

Annons

Redan i maj 1997 gjorde ekopolisen en razzia på företaget eftersom skattemyndigheten misstänkte att stora summor undanhölls skatt. Detta ska ha skett genom att man lät företaget betala för lyxiga familjeresor, nöjen och kläder, som dock enligt de sex företagarna var helt i linje med deras tjänsteutövning.

Företaget hade dessutom öppnat bankkonto i skatteparadiset Jersey - för att dölja inkomster, menar kammaråklagare Mikael Hammarstrand, som mötte företagarna i tingsrätten under ett par veckor hösten 2000.

Inför rätten berättade de sex företagarna om resorna - som bland annat gick till Florida, Kenya, Seychellerna, Thailand, New York, Tobago och Hawaii. Tjänsteresor kallades det. En av de åtalade berättade att han brukade arbeta i solstolen.

Falu tingsrätt bedömde dock att tjänsteutövningen inte kan ha varit så omfattande att hela resan kan betecknas som tjänsteresa. Snarare som löneförmåner, speciellt eftersom barn och fruar i flera fall var med. Det samma gäller resor till musikaler och andra evenemang. Det var inte heller tjänstekläder som företaget betalade för, menade tingsrätten. Däremot ansåg tingsrätten att företagarna inte själva begrep att de utlandsprovisioner de fick in på Jersey-kontot var skattepliktiga.

Flera av åklagarens åtalspunkter underkändes också av tingsrätten. Bland annat ströks punkterna grovt skattebedrägeri, grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott från listan. Kvar blev skattebrott, skattebedrägeri och försvårande av skattekontroll för den hårdast dömde, samt endast försvårande av skattekontroll för övriga.

Den resebyråägare som åtalades för medhjälp till grovt bokföringsbrott friades helt.

Kammaråklagare Mikael Hammarstrand yrkade i tingsrätten på kännbara fängelsestraff. Vad utslaget blir i hovrätten visar sig om ett par månader. Först ska den cirka 15 dagar långa och rättegången hållas i Stockholm.

KARIN WALLÉN

Mer läsning

Annons