Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Faluföretag fick napp i Kina

Annons

När svenska företag försöker komma in på den kinesiska marknaden kan det ta två till tre år innan det är dags att skriva avtal med kinesiska partners.

För Sune Bergs, som är vd för Faluföretaget Bergs Engineering AB tog det ett par dagar.

- Det är helt otroligt, säger Sune Bergs direkt på telefon från Nanjing i Kina.

Bergs Engineering tillverkar specialmaskiner som via stålindustrin sedan går till bilindustrin. Företaget har redan lyckats bra i Tyskland, England och USA.

- Men nu kändes det rätt att försöka komma in på den kinesiska marknaden. Vi ville komma ut i världen, säger Sune Bergs.

Därför följde han med den näringslivsresa till den stora näringslivsmässan i Nanjing som Björn Carlborg, från Falu kommun, Gunnar Gren, Nyföretagarcentrum och Pierre Kjellberg, Hallbyggarna nu gör. Deras guide i Kina är svenska organisationen PWT (Park World Tour), som förutom orienteringsutbildning i Kina också arbetar med att förmedla kontakter mellan skandinaviskt och kinesiskt näringsliv.

Och Sune Bergs fick napp direkt, vilket alltså är ovanligt.

- Vi har skrivit kontrakt med ett statligt kinesiskt marknadsföretag som ska marknadsföra våra produkter på den kinesiska marknaden, berättar Sune Bergs, som menar att detta kan innebära att mycket stora orders är på gång genom det statliga företaget.

Samtidigt berättar Björn Carlborg att man, efter önskemål från Dalarna, nu skapat möjligheter till samarbete och utveckling mellan ett universitet i Nanjing, med fem miljoner invånare och Högskolan Dalarna.

- Båda parterna har samma typ av utbildningsverksamhet vilket skapar extra bra förutsättningar att detta blir bra, säger Björn Carlborg.

ANDERS HANSSON

Mer läsning

Annons