Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Faluelever löser världsproblem

Annons

Under flera dagar pågick diskussioner om världsomfattande problem. Eleverna går steg för steg igenom lobbying, utskottsarbete och generalförsamlingen.

- Vi åkte till Kalmar i tisdags och bodde och sov i lektionssalar på Stagneliusskolan, berättar Stefan Hunter-Lindqvist, samhällskunskapslärare, på plats i Kalmar tillsammans med Åsa Landfors, lärare på Lugnetskolan.

FN-rollspelet började i onsdags med öppningstal och invigning. Eleverna representerade olika länder med en ambassadör i varje land.

- Vi representerade 15 olika länder bland annat Namibia, Colmbia, Sydafrika och Indien, säger Stefan Hunter-Lindqvist.

Arbetet fortsatte under torsdagen och delar av fredagen med lobbying och utskottsarbete. Det hela avslutas med omröstningar av cirka trettio resolutioner om en rad internationella frågor till exempel barnarbete och nedrustning.

Lugnetgymnasiet har tidigare deltagit i FN-rollspel i Irland, England samt Nederländerna.

FN-rollspel ses som en viktig del i Lugnets internationella samhällsvetenskapliga program på engelska.

- Vi deltog i det första rollspelet 1994 i Haag. Eftersom det i år är tioårsjubilum för roll-spelet fick vi besök av drottning Silvia, landshövdingen samt andra gäster, berättar Stefan Hunter-Lindqvist.

Drottningen höll ett tal till generalförsamlingen om världens ansvar och behov av att förbättra situationen för utsatta barn och kvinnor.

Efter detta presenterade Angelica Andersson, Sp3a, sin resolution om barn- och kvinnohandel inför drottningen och alla delegaterna. Resolutionen godkändes av församlingen med stor majoritet.

- Eleverna har förberett sig väl och svarat för ett enastående arbete, jag är mycket nöjd, säger Stefan Hunter-Lindqvist.

LILLIS ÅKERBLOM

Mer läsning

Annons