Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Faluelever i betygstoppen

Annons

Skolverket har gjort en stor granskning av gymnasieskolorna i Sverige. Betyg, lärartäthet och andel friskolor har granskats i kommun för kommun.

Falun hör till de kommuner som har de högsta genomsnittsbetygen bland avgångseleverna under 2003. Av de 28 största städerna är Falun fyra, framför universitetsstäder som Uppsala och Umeå.

Lars Olof Larsson, gymnasiechef för Lugnet- och Kristinegymnasiet i Falun, blir glad över statistiken.

Han tror att det höga resultatet framför allt beror på att eleverna är nöjda med sina skolor och känner motivation.

- Vi har bra gymnasielokaler över lag. Vi har blommor och växter och konst på väggarna. Om eleverna märker att det är påkostat för deras räkning så trivs de, säger han.

En annan orsak till det goda resultatet är att det finns många föräldrar som är högutbildade i Falun och det ger goda förutsättningar för deras barn, menar han.

Att kommunen hamnar i betygstoppen är inte helt förvånande då Faluskolorna brukar få bra resultat i de nationella proven, fortsätter han.

Det finns saker som kan förbättras.

- I första hand behöver det ske en utveckling för eleverna som inte klarar godkänt, säger Lars Olof Larsson.

För att ge den gruppen en skjuts framåt, så skulle det behövas en förstärkning med specialpedagoger och liknande.

Borlänge hamnade under betygsgenomsnittet för landet och långt efter eleverna i Falu kommun.

Kerstin A. Enlund, verksamhetsansvarig i Borlänge-Säters gymnasieskolor, konstaterar att Borlänge ligger under riksgenomsnittet. Hennes uppfattning är att eleverna i Borlänge har goda möjligheter att prestera bra resultat, men att det Skolverkets statistik ändå är värd att diskutera.

- När man har ett resultat som det här så får man analysera vad det står för, se efter vad man behöver och stärka upp till nästa år, säger hon.

KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons