Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Faluelever fimpar

Annons

I snart tio års tid har Falun varje år undersökt högstadieelevernas rökvanor. Därför vet man i dag att antalet rökare som går i nian varit rätt så konstant sedan början av 1990-talet, runt tio procent. Men de senaste två åren har både de som uppger att de röker dagligen och de som uppger att de röker ibland minskat något.

- Det finns ingen enskild orsak. Vuxna är i dag mindre rökbenägna, och vi vet att om vuxna röker mindre röker också deras barn mindre. Samtidigt har tobakslagstiftningen skärpts och är det lite krångligt att köpa cigaretter så blir det också besvärligare att etablera regelbundna vanor.

Den positiva trenden solkas dock något av att snusningen ökar bland Faluns niondeklassare.

Det är i och för sig fler flickor än pojkar som röker, men bland de rökande killarna återfinns en stor grupp som både snusar och röker. Dessutom är det fortfarande framför allt pojkar som snusar.

Över 20 procent av alla killar i nian snusar varje dag, vilket gör att nikotinanvändningen bland högstadiekillarna ökar i Falun. Sammantaget använder var tredje kille i nian tobak i någon form.

- Snuset ger ett snabbare nikotinberoende. Ett fysiskt beroende är svårt att bli av med, och grundläggs tidigt hos de här killarna vilket är oroande med tanke på att de då lättare blir rökare senare, säger Olle Hillman.

Undersökningar visar att snusningen ökar i hela landet bland killar i den här åldersgruppen och att Falun till och med har lite högre siffror än rikssnittet.

En orsak kan vara att synen på snus ändrats. Bilden av snusaren har blivit något mer sofistikerad. Snuset kommer numera i små läckra portionsförpackningar och riktar sig inte längre bara till bondläppar. Snusning är heller inte lika negativt laddat som rökning, utan betraktas som mer ofarligt:

- Det är ett budskap som man ofta hör, men som jag inte tror styr ungdomar i den här gruppen. Däremot finns det ett indirekt samband; vuxna röker i dag mindre tillsammans med barn och ungdomar än tidigare, men många vuxna snusar tillsammans med barn. Många idolbildare, till exempel inom idrottsrörelsen, snusar vilket jag tror registreras av unga killar som ser upp till sina förebilder.

ANN-SOFIE MASTH

Mer läsning

Annons