Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Falubussar inställda

Annons

Klockan 10.23 tänkte Åke Örnhov åka från Herrhagen till stan. Han och flera andra stod vid busstolpen och väntade men ingen buss kom. De fick ta nästa buss som kom tjugo minuter senare.

Och likadant var det när han skull hem igen.

- Då kom det inte heller någon buss utan jag fick hoppa på Mjuka linjen och ta en sightseeingtur genom stan innan jag kom hem, säger han.

Gårdagen var Swebus tredje dag som busstrafikbolag i Dalarna och Åke Örnhov är upprörd och retar sig över att bolaget i en stor reklamkampanj slagit så på trumman för sitt övertagande.

- Och så blir det så här. Tar man som bolag över busstrafiken så ska man ge 100 procent, säger han.

Han blev inte gladare när han ringde till Dalatrafiks kundservice och klagade och fick veta att orsaken var att Swebus saknade chaufförer i Falun.

Och fler resenärer drabbades senare på eftermiddagen mitt i rusningstrafiken av att bussar inte kom.

Björn Floresjö på Dalatrafik är nu djupt oroad över situationen i Falun. Förra veckan var Dalabuss sista och då fattades det också folk. Men det var förståeligt, anser Björn Floresjö.

- Det bolaget har alltid tidigare garderat sig inför sommaren med lite extra folk som kan hoppa in. Men det gjorde man inte när man nu förlorade trafiken, säger han.

Men att det bolag som tar över den inte har tillräckligt med folk är en helt annan sak, anser han.

- Jag kan bara konstatera att man misslyckats med bemanningen och det är ingen bra start. Så här får det definitivt inte vara, säger han.

Han krävde igår besked av Swebus tillförordnade områdeschef för Falun-Mora, Rune Grandlund. Han ville veta hur mycket folk som fattades och hur situationen i Falun ska lösas.

Rune Granlund vet inte exakt hur många chaufförer som fattas men tror att det rör sig om en fyra, fem man. Men bolaget vill inte ta in extrafolk och vikarier för att gardera upp sig inför semestern.

- Vi har ju övertalighet på andra håll och då kan vi bara inte börja anställa. Vi har erbjudit folk från Mora att flytta hit men det går ju inte i en hast och vi måste ha alla bitar på plats innan vi börjar rekrytera någon, säger han.

Han lovade dock att det inte ska vara några inställda turer i dag tisdag. Och han förstår inte Björn Floresjös upprördhet.

Det har inte varit några problem med övertagandet av trafiken förutom några inställda turer i Falun.

- Det här har fungerat så bra så bra. Vi har inte hört om några andra problem, säger han.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons