Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Faluborna måste sopa själva

Annons


Gatuchefen Anders Liljekvast är ändå nöjd med sparmodellen då han menar att den ger Faluborna möjlighet till motion och umgänge samtidigt som pengarna kan användas till att laga asfaltsbeläggningar.

- I dag har vi mindre än hälften av de pengar som vi skulle behöva för beläggningsunderhåll.

- Nu hoppas vi på bra väder den här första sopdagen. Att vi ger Faluborna chansen att få röra sig lite extra och dessutom träffa nya människor hoppas jag bara ses som positivt, fortsätter Anders Liljekvast.

Förvaltningen har köpt in begagnade kvastar från Ta till vara-verkstäder runt om i länet, men den som vill får gärna ta med sin egen.

I dag ska Stora torget sopas. Ritningar hur man ska gå tillväga kommer att finnas på platsen från klockan 08.00. Det är vindförhållanderna som bestämmer åt vilket håll gruset ska sopas och tjänstemännen ska kontakta SMHI innan jobbet sätter igång. Oavsett vindstyrka kommer kommunen att hålla med andningsskydd så att ingen ska behöva dra i sig ohälsosamt damm.

- Då Stora torget är belagt med kullersten är det även bra om man tar med sig mindre sopkvastar så att vi kommer åt ordentligt, säger Liljekvast.

Falu Kommun kommer att bjuda alla frivillig-sopare på kaffe och kaka.

Då det begagnade gruset kommer att användas till att fylla igen hål i Faluns gator är Liljekvast övertygad om att sopdagarna kommer att gå med vinst, trots utlägg för begagnade sopkvastar och fika.

- Och vi slipper trycket på förvaltningen då Faluborna själva i princip bestämmer i vilken takt deras gator eller kvarter ska bli fria från grus och damm.

Mer läsning

Annons