Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Faluborna gick man ur huse

Annons

Det var Nätverket mot krig i Irak som arrangerade och man samlades kring paroller som Nej till krig, nej till diktatur och ja till fred.

Det kan vara den största demonstrationen i Faluns historia.

På lördagen demonstrerade miljontals människor världen över för samma sak.

Tåget i Falun tycktes aldrig ta slut. Det gjorde däremot lapparna med uttalanden och sånger. Arrangörerna hade räknat med omkring 500 deltagare, det kom alltså det tredubbla.

- Jag är så glad att jag nästan känner mig gråtfärdig, sade Kifah Mohamad i Irakiska föreningen. Han har mor och syskon i Bagdad och oroar sig för deras säkerhet.

I tåget gick både unga och äldre, vana demonstranter blandades med sådana som gick för första gången. Allra först kom små barn med irakiska flaggor och plakat där det stod Nej till Saddam, Nej till Bush, Ja till fred. Ingen skanderade men många sjöng. "Kriget måste stoppas, aldrig ger vi upp" blandades med "I natt jag drömde".

Demonstrationståget ringlade sig runt centrala Falun och landade i Geislerska parken. Där har Nätverket mot krig samlats varje lördag sedan före jul, nu blev det trängre än vanligt.

Birgitta Hambraeus talade i egenskap av ordförande i Internationella kvinnoförbundet för fred och frihet.

- Krig är sjukt. Det gör att osäkerhet, förtvivlan och terrorism ökar, sade hon. Och krävde att Sverige inte ska ge stöd till USA:s krigspolitik. Hon krävde också att FN inte ska missbrukas för krig.

- Gör Europa till en stormakt i konflikthantering utan våld. Skrota massförstörelsevapnen överallt, sade Hambraeus.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons