Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Falubor skyldiga 760 000

Annons

Varje år tvingas Falu kommun driva in skulder för miljontals kronor. För tillfället har kommuninvånarna obetalda räkningar för sammanlagt 760 000 kronor. För dessa har påminnelser och kravbrev skickats ut. En del ärenden har lämnats över till kronofogdemyndigheten.

- Det ligger på ungefär samma siffror året om. Möjligtvis är det något högre just nu i och med att det är sommar, säger Jan Malmberg, ekonomichef på Falu kommun.

Om man ser på kommunens totala omsättning är inte 760 000 kronor mycket, anser Malmberg. De flesta brukar trots allt betala sin skuld när de får en påminnelse eller ett kravbrev.

Anmärkningsvärt är dock att en tiondel av räkningarna för barnomsorg ännu inte kommit in.

- Varje månad debiterar kommunen 2,2 miljoner kronor för den barnomsorg som levererats. Just nu saknas 218 000 kronor, säger Jan Malmberg.

I värsta fall kan föräldrar som inte betalar sina räkningar bli avstängda och nekas barnomsorg.

- Det händer två, tre gånger per år, säger Jan Malmberg.

Vad gäller avgifterna för äldreomsorgen ser det bättre ut.

164 000 kronor av debiterade 2,9 miljoner kronor är ännu inte betalade.

- Pensionärer är bättre på att betala eller så har de någon anhörig som håller koll på räkningarna, säger Jan Malmberg.

Alla som har större skulder till kommunen kan när som helst kontakta ekonomiavdelningen och göra upp om en betalningsplan.

- Vid skulder från 15 000 till 20 000 kronor tittar vi på hushållets storlek och inkomst och se om vi kan komma överens på något vis, säger Jan Malmberg.

MARIA BIAMONT

Mer läsning

Annons