Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Falubor drabbades av åska och centimeterstora hagel

Annons

Ett häftigt åskväder drabbade Falun vid sjutiden i går kväll. Nästan samtidigt utlöstes fyra automatiska larm hos SOS och från Sturegatan kom larm om en översvämning.

Som ett resultat av det kraftiga åskväder över Falun bildades centimeterstora hagel som samlades i ett decimetertjockt lager. I trädgårdarna spolierades odlingsmödor och hos räddningstjänsten tog länspumparna slut under några timmar.

De första larmen utlöstes från Lugnetgymnasiet, sporthallen, och Västermalmsverket samt om en rökutveckling på Magasinsgatan. Det brann dock inte på någon av dessa platser.

Men det var två hektiska timmar för räddningstjänsten som körde kors och tvärs i centrum, berättar räddningsledare Thomas Samuelsson. Regnet var mycket lokalt. Han var med till Krondiket där det vräkte ner men när de kom tillbaka till stationen var det nästan torrt på asfalten.

Där det var som värst var det översvämmade gator och källare.

Ett annat problem var ett stopp i kanalen till reningsverket. Något som gjorde att det inte bara var rent vatten som trängde upp i källaren på ett hus vid Sturegatan.

Vid niotiden på kvällen var pumparna fortfarande igång bland annat på Sturegatan.

SVEN HALLERDAL

Mer läsning

Annons