Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Falubo överklagar kommunens stöd till innebandyhall

Annons

I våras, när Faluns innebandyherrar var på väg mot elitserien med stormsteg, stod det klart för IBF Falun att nuvarande hallkapacitet på Lugnet inte svarade upp till klubbens behov. Med två lag i elitserien och en omfattande ungdomsverksamhet bestämde sig därför klubben för att själv bygga en ny idrottshall på Lugnet.

I slutet av maj kontaktade IBF Falun kommunen för att presentera sitt förslag, och redan vid det första kommunfullmäktige efter sommaruppehållet, i början av september, fick bygget kommunfullmäktiges stöd. Ett beslut som innebär att Falu kommun ska gå i borgen för IBF Faluns lån på 20 miljoner och lämna årliga bidrag till klubben på 1,2 miljoner.

En privatperson i Falun har nu reagerat på hur kommunen skött ärendet.

Genom att låta allmänheten ha insyn i den kommunala processen, ta fram opartiska beslutsunderlag och låta många yttra sig i frågorna ska demokratin i kommunen garanteras. Från idé till beslut är det därför en lång resa som brukar ta åtskilliga månader, ibland år: Opartiska tjänstemän utreder, förslaget skickas på remiss, synpunkterna inarbetas i ett nytt förslag, inriktningsbeslut fattas av kommunstyrelsen och slutgiltigt beslut fattas av kommunfullmäktige.

När det gäller IBF Faluns hallbygge har det passerat den kommunala byråkratin med raktetfart och det är IBF Falun som stått för beslutsunderlaget. Falubon har reagerat med oro på den här beredningen: "Det handlar om demokrati," skriver han i överklagan till länsrätten och ställer frågan om inte förfarandet strider mot kommunallagen. Enligt kommunallagen ska "ärendeberedningen hos kommuner och landsting syfta till att ge fullmäktige ett tillförlitligt underlag för beslut" och "för medborgarnas förtroende för fullmäktige och deras beslut är en allsidig beredning av ärendet av stor betydelse."

Enligt Falu kommuns svar på överklagan finns dock ingen anledning till oro. Det är vare sig olagligt eller ovanligt att en privat intressent kommer med förslag till kommunen. Enligt kommunen kommer underlaget till beslut bara delvis från IBF Falun: Tjänstemän, viktiga politiska nämnder som skolstyrelsen och fritidsstyrelsen har yttrat sig i ärendet. Kommunen har gjort en egen noggrann ekonomisk analys, granskat kalkylerna och upprättat avtal.

Nu är det upp till länsrätten i Dalarna att avgöra tvisten. Om länsrätten kommer fram till att Falu kommun har brutit mot kommunallagen innebär det att hallbeslutet måste upphävas.

ANN-SOFIE MASTH

Mer läsning

Annons