Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Falubo häktad för mord i Belgien

Annons

Den 29-årige mannen från Falun hade slutat med drogerna och inlett ett avvänjningsprogram i Bryssel.

Nu sitter han häktad och riskerar flera års fängelse för att metadon som skrivits ut till honom har dödat en annan man. Den 2 maj greps han av polis och har sedan dess suttit frihetsberövad. I går omhäktades han.

29-åringen är uppväxt i Falun, där han tidigare har förekommit i brottsutredningar. Han flyttade till Belgien för ungefär ett år sedan, men är fortfarande skriven i Sverige.

Enligt den belgiske utredningsledarens presstalesman, Jozef Colpin, ska 29-åringen ha gett metadon till en amerikansk man, som sedan dog av en överdos. Det var den 1 maj, inne på ett kafé i Bryssel.

- Amerikanen hade även druckit stora mängder alkohol samma dag. I kombination med metadonet gjorde det att han dog, säger Jozef Colpin.

Att personer blir dömda för att ha gett droger till någon som sedan dör av en överdos, inträffar enligt Colpin några gånger om året i Belgien.

- Straffet är mellan tio och femton års fängelse. Men det kan bli kortare om det finns förmildrande omständigheter, säger han.

I Sverige ses överlåtelse av droger som ett narkotikabrott, vilket ger betydligt mildare straff. För att man ska kunna dömas för vållande till annans död eller mord ska det enligt svensk lag ha funnits ett uppsåt att döda.

29-åringen själv förnekar brott. Enligt uppgifter till tidningen säger han att amerikanen stal metadontabletterna från honom. När han räknade sina tabletter morgonen den 2 maj fattades tre stycken, och amerikanen var död.

29-åringens advokat överklagar nu gårdagens omhäktning. Jozef Colpin tror att utredningen kan vara färdig om två-tre månader, och gissar att 29-åringen kommer att förbli häktad till rättegången.

- En av orskerna är att han skulle kunna fly från landet annars. Han är ju inte belgare, då är alltid risken större att han försvinner, säger Colpin.

KARIN WALLÉN

Mer läsning

Annons