Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Falubo försökte döda sitt ofödda barn

Annons

Då hade den 25-årige maken slagit henne i magen och vridit om den.

Kvinnan som var gravid i femte månaden berättade för polisen att maken hotat döda henne om hon inte gjorde sig av med fostret.

- Du har två dagar på dig, hade han sagt.

Det var den 22 februari som larmet kom. Men den 25-årige mannen var försvunnen. Han blev anhållen i sin frånvaro av en åklagare och tre timmar senare greps mannen av polisen.

I går dömdes 25-åringen av Falu tingsrätt till två års fängelse för grov misshandel, grov kvinno-fridskränkning och övergrepp i rättssak. Dessutom dömdes han för olovlig körning.

Enligt domen ska nu mannen betala sammanlagt 90 000 kronor i skadestånd till hustrun för kränkning, sveda och värk.

Han har hela tiden nekat till alla anklagelser om brott.

Men Falu tingsrätt tror på kvinnans berättelse och de fem personer som vittnade under rättegången som hölls bakom stängda dörrar.

Åklagaren presenterade också flera rättsintyg från kvinnokliniken vid Falu lasarett där den 25-årige mannens hustru blivit undersökt vid flera tillfällen efter att hon blivit misshandlad.

En månad efter att paret lämnat in en ansökan om skilsmässa till tingsrätten stod det klart att kvinnan var gravid. Maken blev först glad efter beskedet om att han skulle bli far.

Men några månader senare kom det fram att humöret svängt.

Enligt kvinnan och vittnen hade mannen kontrollerat hustrun och använt fula ord när han talade om henne.

Till slut kom det fram att maken hade misshandlat henne varje vecka under lång tid.

Vid rättegången tog åklagaren bland annat upp en händelse från den 31 oktober 2004. Den kvällen var kvinnan på en restaurang i centrala Falun i sällskap med en väninna när mannen kom in.

Han gick fram till hustrun när hon var i närheten av toaletten och slog henne flera gånger innan han slet in henne i ett annat utrymme på krogen. Där försökte han strypa henne. Sedan drog han ut kvinnan på bakgården och när hon försökte fly över Stora torget kom han ikapp henne.

Utanför kyrkan tog han tag i hennes jacka. Kvinnan föll till marken och slog bakhuvudet mot stenarna. Hon lämnades kvar, men hämtades senare av ambulans sedan en person ringt SOS.

Nu sitter mannen inlåst på häktet. När domen vunnit laga kraft får han vänta på en ledig plats på ett fängelse för att börja avtjäna straffet på två år.

BÖRJE GUSTAFSON

Mer läsning

Annons