Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Falubo fick fängelse för grov kvinnofridskränkning

Annons

Misshandeln började förra sommaren, samma dag som paret flyttade ihop i en lägenhet i Falun. Kvinnan har berättat att de började bråka och att hon satt och grät i soffan när hon plötsligt fick ett hårt slag i bakhuvudet, så att det svartnade för ögonen för en sekund.

Efter den händelsen blev hon rädd för sin sambo, har hon berättat för tingsrätten. Men hon tänkte att det på något sätt var hennes fel att hon blev slagen, och hon skämdes.

Efter det första misshandelstillfället har hon blivit slagen flera gånger, alltid i samband med bråk, och i regel när mannen var berusad. Vid ett tillfälle när paret var på restaurang i Stockholm ska 28-åringen ha blivit utslängd när han hållit fast kvinnan i håret trots att hon börjat gråta och bett honom släppa. Själv säger han i förhör att hon tyckte om när han höll henne i håret.

Senare på natten bråkade paret igen, inne på hotellrummet. Det bråket ska ha slutat med att mannen våldtog sin sambo, vilket han också döms för.

Tingsrätten menar att kvinnan har gjort ett mycket trovärdigt intryck. Hon tycks inte ha försökt att överdriva någon gärning från mannens sida och hennes förklaringar till varför hon stannat kvar hos honom följer ett välkänt mönster.

För att någon ska fällas för grov kvinnofridskränkning ska gärningarna ha utgjort ett led i en upprepad kränkning av kvinnans personliga integritet och varit ägnade att allvarligt skada hennes självkänsla. Och det är enligt Falu tingsrätts bedömning precis vad 28-åringen gjort.

Kvinnan har berättat att han fått henne att tro att hon inte klarade sig själv eller var något värd. Hans kontrollbehov har gjort att hon har förlorat kontakt med hälften av sin vänkrets. Även inför andra sade han på ett skämtsamt sätt att hon inte klarade någonting. Han svarade till och med på de frågor andra ställde till henne och lät henne aldrig tala i telefon.

En släkting till 28-åringen har vittnat om hur det var omöjligt att få träffa hans sambo i enrum. 28-åringen hade alltid ett vakande öga över henne, och hon tycktes inte våga prata. Släktingen har uppgett att 28-åringen har stora problem med att tala sanning.

Det var när polis kallades till parets lägenhet efter ett bråk den 31 augusti i år som kvinnan valde att börja berätta. Till tingsrätten har hon sagt att hon tidigare inte gjort någon polisanmälan för att hon inte ville göra sina föräldrar ledsna. Hon trodde också att de skulle bli arga om de fick veta att hon stannat hos honom trots att han slagit henne flera gånger.

28-åringen förnekar att han ska ha slagit sambon, förutom vid ett tillfälle då han klappat till henne lätt i ansiktet när de grälat. Han säger att han hållit fast henne vid något tillfälle då hon varit upprörd och menar att hon bara försöker sätta dit honom.

Nu är han skyldig henne ett skadestånd på 110 000 kronor för kränkning, sveda och värk.

Han döms, förutom för grov kvinnofridskränkning och våldtäkt, även för förskingring. Efter en kväll på sin arbetsplats tog han med sig växelkassan hem, ett brott som han erkänner.

KARIN WALLÉN

Mer läsning

Annons