Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Falubo dömd för grova eko-brott

Annons

Han lämnade bokföringen till skatteverket först efter att en revision inletts. Då var det redan för sent. Brottet var fullbordat, konstaterar Falu tingsrätt och dömer den 50-årige företagaren till fängelse i ett år.

Företagaren som tidigare drev ett aktiebolag ändrade företagsformen till en enskild firma sedan bolaget visat en förslust på tre miljoner kronor.

Mannen från Falun kunde fortsätta grossistverksamheten i mindre skala och anlitade ett factoringbolag som omvandlade leverantörsfakturor till kontanter, vilket stärkte likviditeten i mannens firma. Ett fullt lagligt sätt att få snabb betalning.

Men när skatteverket den 25 januari 2002 beslutade om att göra revision sedan mannen inte lämnat inkomstdeklarationer för taxeringsåren 1999, 2000 och 2001 kom det fram att drygt 900 000 kronor i mervärdeskatt inte hade blivit redovisad.

Mannen sköntaxerades och det visade sig senare att hans inkomster klart översteg de summor skattemyndigheten kommit fram till genom sina beräkningar.

Skatterevisorerna kom fram till att rörelsens omsättning, inklusive mervärdeskatt, varit ungefär 1,8 miljoner kronor för 1999, två miljoner vardera för 2000 och 2001. Dessutom hade det omsatts omkring tre miljoner kronor under taxeringsåret 2002.

En eko-brottsåklagare kopplades in och utredningen ledde till att företagaren åtalades i oktober 2004.

I går dömdes 50-åringen av Falu tingsrätt till ett års fängelse för grovt bokföringsbrott, grovt skattebrott och grovt försvårande av skattekontroll.

BÖRJE GUSTAFSON

Mer läsning

Annons