Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Falubo åtalas för djurplågeri

Annons

Djurhållningen på gården har under flera år fått anmärkningar från miljökontoret. Bristerna har varit påtagliga och när en uppföljning gjordes i november 2000 hade djurägaren fortfarande inte gjort tillräckliga förbättringar.

Miljökontoret tog ett beslut om omedelbart omhändertagande av en del av djuren. Men beslutet hann inte verkställas förrän bonden hade avlivat de magra djuren.

Vid veterinärens inspektion av gården under hösten 2000 fann man att flera av djuren var utsatta för såväl psykiskt som fysiskt lidande.

Av de kvigor som gick i hagen var en raggig och mager, medan övriga fem bedömdes som utan anmärkning. Värre var det inne i ladugården, som höll mycket dålig standard med nedslitna och förorenade bås.

Djuren - nio stycken nötkreatur - stod i ett decimeterdjupt gödsellager, och hade även gödsel på bak, lår och flanker. Sju av dem var undernärda och samtliga djur hade långa, förväxta klövar.

Enligt Jordbruksverkets bestämmelser ska djurens klövar verkas vid behov. Särskilt ofta om de står inomhus och klövarna inte slits på ett normalt sätt.

Bonden hade aldrig verkat klövarna på sina djur - han tyckte inte att det var någon idé eftersom de ändå skulle slaktas.

I boningshusets pannrum fanns två hundar som enligt veterinären var i "miserabelt skick". De verkade mycket hungriga, törstiga och understimulerade. De visade tecken på uttorkning och när de släpptes ut försökte de dricka vid en diskbänk. De hade varit utsatta för ett långvarigt lidande och veterinären bedömde att de genast borde avlivas av djurskyddsskäl. Djurägaren samtyckte och samma kväll avlivades hundarna.

Tre vuxna katter avlivades också av djurskyddsskäl eftersom de var magra och hade dålig päls.

KARIN WALLÉN

Mer läsning

Annons