Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Faluadvokaten prickad

Annons

Rättegången i Svea Hovrätt gällde de två föräldrar som dömts för grov fridskränkning av sin ton- åriga dotter. Under flera år har flickan utsatts för fysisk och psykisk misshandel i hemmet.

När pappans advokat, Tore Noreberg, slutpläderade inför hovrätten, angrep han flickans sätt att klä och sminka sig.

Han sade bland annat att "hon har sett ut som en hora". Uttalandet spreds i riksmedia och väckte stark opinion. Tore Noreberg själv hävdade att han bara uttryckt vad andra sagt och tyckt, och att det hade relevans i fallet.

Men advokatsamfundet, som i torsdags sammanträdde, fann att han genom uttalandet har åsidosatt god advokatssed.

- Han har opåkallat kränkt målsäganden. Man får helt enkelt inte uttrycka sig så, säger Anne Ramberg, generalsekreterare i Svenska advokatsamfundet.

Erinran är den mildaste formen av prickning, och är det som oftast används vid olämpliga uttalanden. Skulle samma advokat göra samma sorts övertramp igen utdelas en varning.

Tore Noreberg har tidigare fått två varningar och en erinran, men aldrig på grund av något olämpligt uttalande i rätten.

Att det skulle bli en erinran den här gången var han beredd på.

- Jag vet att jag har fällt ett olämpligt uttalande och jag har bett om ursäkt. Jag skulle ha uttryckt mig annorlunda men i stridens hetta kan man säga saker som inte är så lämpliga, säger Tore Noreberg.

Han menar att hans övertramp till viss del kan ha berott på hans sätt att plädera, utan någon färdig text att luta sig mot.

- Till skillnad från de flesta andra advokater så står jag upp och talar fritt med inlevelse, i stället för att läsa innantill.

Kommer du att ändra på det nu?

- Jag har varit advokat i 28 år och det här är första gången det slunkit ut något olämpligt så jag tror inte jag behöver oroa mig i fortsättningen heller.

Flickans advokat Agneta Nyman välkomnar advokatsamfundets beslut.

- Jag tycker det är viktigt att advokatsamfundet reagerar. På sätt och vis är det en upprättelse för min klient, säger hon.

KARIN WALLÉN

Mer läsning

Annons