Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Falu Kuriren beställde den första filmen

Annons

Sven Nilsson var en oerhört produktiv filmare i Dalarna. En stor del av denna filmskatt donerade hans släktingar till Dalarnas museum. Där drar hans filmer fulla hus.

Det är en kulturskatt som visas. Dessutom är de inspelade på 16 millimeters film. Det är den filmen som tv använde innan den digitala tekniken kom. Kvaliteten är så bra att den visas på en stor filmduk.

Sven Nilssons Falufilmer visar en stad i omvandling och få städer av Faluns storlek har dokumenterats så väl på film.

Svens första film "Lucia i Falun" spelades in 1938 på uppdrag av Falu Kuriren som arrangerade luciaomröstningen.

Den visades för en entusiastisk publik och han fick uppdrag att göra nya filmer. Det blev omkring 500 och hans fotoaffär blev känd för de filmer som visades i skyltfönstret.

Där visade han också sina sockenfilmer från Sundborn, Svärdsjö, Säter, Särna, Stora Skedvi, Stora Kopparberg, Aspeboda och Enviken.

I dag är de oskattbara bygdedokumentationer.

På museet är det Örjan Hamrin som förvaltar Sven Nilssons kulturskatt.

Han har själv lite erfarenhet av filminspelning och två av filmerna han gjorde under studieåren visades i TV.

Filmfotografen Sven Nilsson fick Örjan Hamrin kontakt med när han jobbade som kulturassistent i Falu kommun. För en dag ringer Sven Nilsson och vill boka en träff. Han vill prata om bibliotekets konto för filmverksamhet på 10 000 kronor.

- Det kontot är jag, förklarade Nilsson som på något sätt ordnat med pengarna i kommunens budget. Sedan fortsatte samarbetet både med uppdrag till fotografen och visning av filmer.

När filmerna visades fanns Sven Nilsson vid sidan av filmduken och läste sina texter ordagrannt från manuset. Han var ett sorts levande ljudspår. Och manuset det gick inte att ändra. Det står så här, var hans svar.

Mer läsning

Annons