Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Falu kommun vill stoppa mastutbyggnad

Annons

Kommunledningen kräver, på initiativ från Jan Lindholm, mp, ett tillfälligt stopp av all mastutbyggnad tills man vet mer om hälso-

riskerna. I brev till miljöministern uttrycker kommunledningen sin stora irritation och frustration över att ha blivit påprackad ett så illa genomtänkt beslut.

Regering och riksdag beslutade om att en snabb utbyggnad av tredje generationens mobiltelenät. Senast år 2004 skulle det täcka 99,8 procent av Sveriges bofasta befolkning.

Det beslutet fick kommunerna i knät. Och protesterna från den oroliga befolkningen lät inte vänta på sig när bygglovshanteringen för masterna började.

- Och det här beslutet togs utan att kommunerna fick något som helt stöd eller riktlinjer hur vi skulle hantera dessa frågor, säger kommunalrådet Dan Westerberg, c.

Falun gjorde så gott man kunde och tog fram en mastpolicy och ringade in vissa opåverkade områden man ville skydda från ytterligare strålningspåverkan.

Nu har ett 15-tal master fått bygglov och lika många väntar på att få. Med det regelverk som finns i dag gick det inte att hantera saken på annat sätt än att ge byggloven, uppger Dan Westerberg.

- Vi har inte sett någon möjlighet att ta andra beslut utan vi har fått böja oss för ett regelverk som inte ger möjlighet att ta de beslut vi anser vara de rätta, säger han.

En del överklagningar av byggloven har inte oväntat gjorts då folk är fortsatt oroliga för strålningen.

- Och även om det inte finns några bevis för att den kan påverka hälsan finns det heller inget som motbevisar det, säger Westerberg.

Förvirringen om olika gränsvärden gör inte saken lättare. Sverige följer EU:s fastställda gränsvärden. Men de ligger 100 gånger högre än dem som Schweiz tillämpar och 200 gånger högre än Belgiens, påpekar Dan Westerberg.

Tillsammans med kommunalrådet Jonny Gahnshag, s och Jan Lindholm, mp, har han skrivit till miljöminister Lena Sommestad för att kräva att regeringen tillfälligt stoppar utbyggnaden av 3G-nät tills man vet mera om farorna. Det är en mycket kraftig politisk markering av Falupolitikerna och ett uttryck för hur frustrerade och övekörda de känner sig.

- Det här beslutet togs utan vare sig hälso-, miljö- eller hälsoaspekter. Man borde nu lugna sig ett tag och ta del av de senaste utredningarna av hälso- och miljökonsekvenser, säger Dan Westerberg.

I brevet pekar de tre på att det finns människor i kommunen som uppger sig ha elrelaterade problem och att antalet sådana personer ökar i landet. Här står kommunen politiker och tvingas försöka hantera folks oro samtidigt som de tvingas ge byggloven.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons