Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Falu kommun riskerar gå back 60 miljoner

Annons

Det kommer att bli besparingar för alla kommunens verksamheter i år igen. Falu kommuns budget som skulle hamna på plus 16 miljoner ser nu ut att i stället hamna på minus 61,4 miljoner. Över hälften av underskottet står socialförvaltningen för. Det är framför allt kostnaderna för äldreomsorgen som drar i väg, men liksom föregående år ökar också kommunens kostnader för utsatta barn och handikappade.

- Vi har vidtagit åtgärder för äldreomsorgen i Falun och dem tänker vi fullfölja. Det är ett helt annat klimat på socialförvaltningen nu och man jobbar stenhårt mot att uppnå ett nollresultat - sedan får vi ser hur det går, säger Jonny Gahnshag.

Skolan står också för en del av underskottet, 7,7 miljoner, och Kommunfastigheter för 8,3 miljoner. Det handlar då om ökade utgifter för fastighetsunderhåll.

- Vi har för låg renoveringsvolym i dag och nu måste vi tyvärr bromsa igen. Det är inte bra och jag skulle önska att vi hade mer pengar att lägga på fastighetsunderhåll.

Jonny Gahnshag tror att man under året kommer att få bukt med både skolans och Kommunfastigheters underskott:

- Vi kommer att kunna ta igen det under året. Skolan omsätter en miljard och det handlar därför om ytterst små justeringar för att vi ska kunna pricka in ett nollresultat.

Falun räknar också med att få mindre skatteintäkter och statsbidrag än vad man kalkylerat med, 18 miljoner sämre:

- Vi arbetar ju inte direkt i medvind. Vi är inne i en lågkonjunktur och får bära bördan av en sämre inkomstutveckling, säger han.

- Till dem som tycker att vi borde klara ekonomin nu när vi har höjt skatten - är det här snarare ett argument för att vi gjort rätt. Utan skattehöjning hade det sett ännu värre ut.

Nu väntar nya sparbeting för alla kommunala verksamheter, även om det är socialförvaltningen som kommer att få de tuffaste sparbetingen. Enligt ekonomikontorets förslag till kommunstyrelsebeslut ska samtliga styrelser och nämnder senast den 29 april redovisa sparförslag.

- 2002 var vårens prognos minus 40, resultat minus 54 miljoner. Förra året minus 105 miljoner, resultat minus 43 miljoner. I år är det minus 60 miljoner. Jag ska inte tippa vad resultatet blir, men som jag ser det är vi på rätt väg.

- Det är ingen rosenröd bild utan vi har tufft jobb framför oss men det går åt rätt håll, även om det går långsamt.

ANN-SOFIE MASTH

Mer läsning

Annons