Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Falu kommun och omsorgerna

Annons

Replik på Jan Lindholms

insändare i FK andra janu-

ari.

Jan Lindholm, mp, berättar i en insändare att mp är det enda partiet som "företräder de gamla, de sjuka och de svaga i samhället". Jag tror inte att verkligheten låter sig delas in i något enkelt "onda och goda".

Inget parti, inte ens mitt eget, har någon enkel patentmedicin att anvisa för att vi ska nå fram till en balans där anvisade pengar räcker till allt och alla inom de sociala omsorgerna utan att det blir ekonomiska minusresultat. Jag tvivlar på att ens Jan Lindholm själv är helt trygg i sin uppskattning av sitt parti.

Som grund menar vi att vi nationellt och lokalt måste arbeta för ett så vitalt näringsliv så att vi kan få goda skatteinkomster, vidare måste politikerna i riksdagen ha modet att prioritera vård och omsorg via statsbidrag till kommunerna så att det betyder ett väsentligt tillskott.

Kristdemokraterna har i riksdagen konsekvent anvisat större statsbidrag än mp, v och s till kommun och landsting.

Lokalt i Falun satsar alla partierna på de sociala omsorgerna i så måtto att alla inser att de underskott som uppstått måste vi betala, de kan inte sparas bort. Falu kommun har också föredömligt valt att inte stänga vårdenheter, för exempelvis demenshandikappade, till skillnad mot vissa andra kommuner.

Samtliga partier, inklusive miljöpartiet, har i stället anvisat att vår huvudväg för att nå kostnads-kontroll är att vara så hushållande som möjligt med personalen. Med "hushållande" menas att vi med noggrann planering ska bemanna efter det behov som föreligger. Vi är inte framme vid ett fullkomligt system för detta hushållande men vi är på väg.

Till god hushållning hör också alla åtgärder för att åstadkomma "den goda arbetsplatsen".

Jan Lindholm säger att "den borgerliga majoriteten gör en kraftig nedrustning med i storleksordningen 40 miljoner kr nästa år". Detta är desinformation. Regeringskoalitionen i Falun anvisar mer pengar för 2002 till förstärkt personalbudget, inom äldreomsorg, psykiatri, LSS och för personlig assistans, samt för att täcka pris- och löneökningar med sammanlagt över 30 miljoner kronor jämfört med budget för 2001.

Om detta tillskott plus åtgärder för hushållning med vår personalresurs inte räcker så har inget parti och inte heller koalitionen anvisat hur och vad som ska göras. Hittills har underskotten som uppstått hos socialnämnden inte behövt sparas in året därpå. Det finns sålunda inget program, förmåga eller vilja hos något parti att nedrusta med 40 miljoner kronor nästa år.

ULRIK LINDGREN

Mer läsning

Annons