Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Falu kommun drar in terapi för handikappad

Annons

- Att kommunicera är lika grundläggande och viktigt som att äta. Jag tror inte att de som drar in på den här tjänsten vet vad musikterapi är, säger Monica Cederberg, mamma till Lina, som lider av den ovanliga sjukdomen Reynolds syndrom.

Det har gått ungefär 15 år sedan det första mötet med musikterapin. Då kunde inte Lina sitta på en stol. Hon kunde inte äta med sked och hon kunde inte prata.

I dag kan hon fortfarande inte säga mer än "mamma", men hon kan ge uttryck för en vilja som tidigare inte syntes.

- Hon pratar med musik. Det är häftigt att uppleva laddningen när hon har talet - det har hon nästan aldrig annars i livet. Åke ger henne ett redskap, säger Monica.

Musikterapeutens roll är att locka Lina, att erbjuda henne möjlig-heten att uttrycka sig och ge ett svar. När de slår sig ner vid instrumenten inleds en växelverkan dem emellan. Lina får börja, genom att slå på trumman eller cymbalen. Och Åke svarar genast.

- Hon blir medveten om att hon kan påverka honom. Gester och ansiktsuttryck förmedlar också budskap, och Lina lär sig att att bli medveten om det genom musikterapin.

Genom åren som gått har Lina uppnått saker som ingen vågat hoppas på. Hon som tidigare var inåtbunden och låg med armarna tätt intill sig är nu nyfiken och lite klåfingrig. Hon ser dåligt men rör sig intresserat fram till fotografen för att känna på kameran som klickar.

I takt med utvecklingen har hon blivit tvungen att sträcka sig för att nå olika instrument, och motorik och muskler har förbättrats så att hon lärt sig att sitta ordentligt och stå någorlunda.

- Hon måste få chansen att komma vidare. Så länge en människa lever kan den utvecklas, säger Monica.

"Meningen med LSS är att människor med funktionshinder ska kunna leva på samma sätt som andra." Så beskrivs lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade på Falu kommuns hemsida.

När tidningen söker socialtjänsten för en kommentar till indragningen av musikterapin är avdelningschefen på semester. Däremot svarar ställföreträdande chefen, Bengt-Åke Johansson:

- Det ligger med i hela sparpaketet som socialnämnden arbetar utifrån. Det sägs inte i lagen att det ska finnas en musikterapeut. Man har tittat på alla verksamheter som man inte är skyldig att bedriva och har kommit fram till att ta bort denna.

Men Monica Cederberg tänker inte ge sig utan kamp. Ungefär 45 handikappade personer drabbas när musikterapeuten inte får fortsätta sitt arbete.

- Jag undrar vad det är för lag de lutat sig mot om de inte anser att det är en rättighet att lära sig kommunicera. Jag skulle vilja jämföra det här med att ta bort andra barns svensktimmar, säger Monica Cederberg.

Mer läsning

Annons