Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Falu Industrihus säljer ut

Annons

Falu Industrihus har varit ett verkligt sorgebarn för kommunen. Syftet med bolaget är att ha lokaler i beredskap för företag som vill utöka eller flytta hit.

Men det har kostat stora pengar då hyresintäkter inte matchat bolagets kostnader. Vid tre tillfällen, åren 1995, 1999 och 2002 fick kommunen gå in med ägartillskott på tillsammans drygt 3,3 miljoner kronor för att klara bolaget.

Bolaget har också fått extrauppgifter av kommunen som exempelvis att bygga behandlingshem för alkoholister i Svartnäs. Kommunstyrelsen fick garantera eventuella hyresförluster om företaget för Svartnäsverksamheten gick omkull.

Det gjorde det också och kommunen fick pumpa in drygt 6,5 miljoner kronor för att täcka kostnaderna tills Svartnäshemmet såldes med en reaförlust på 8,2 miljoner kronor.

Kommunen har också gjort andra saker för att hålla Falu Industrihus flytande. När luften gick ur fastighetsmarknaden i mitten på 90-talet fick det bli en nyemission på akter på 800 000 kronor för att tillföra bolaget nytt kapital.

Samtidigt skrevs fastighetsbeståndet ner med 9,3 miljoner kronor. Det fick finansieras genom koncernbidrag från kommunens övriga bolag.

Men nedskrivningen räckte inte för att täcka kostnaderna för bland annat outhyrda lokaler. Kommunen har tidigare gjort vissa försök att sälja av fastigheter men intresset har varit svalt.

Nu tänker kommunen göra ett nytt försök. Bolagets nye ordförande kommunalrådet Dan Westerberg, c, har begärt fram en plan på vilka av bolagets fastigheter kommunen inte behöver av strategiska skäl. Dessa ska man försöka sälja.

- Men det är inte alldeles enkelt att sälja alla fastigheter vi vill bli av med. Men då får vi väl ta en engångsförlust på dem, säger Dan Westerberg som nu en gång för alla vill ha ordning på bolagets ekonomi.

I augusti beräknas listan på vad som kan säljas ut vara klar.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons