Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Falu Industrihus i ny kris

Annons

Falu Industrihus är ett sorgebarn för kommunen. Gång efter gång har kommunen genom åren fått skjuta till pengar för att täcka underskott och återställa aktiekapital.

1995 gjordes en totalgenomgång av bolaget. Värdet på fastighetsbeståndet skrev ner med tio miljoner kronor. Detta för att anpassa värdet till en nivå där hyrorna skulle täcka kapitalkostnaderna. Bolaget fick de tio miljonerna av ägaren kommunen plus ytterligare en för att täcka ett underskott.

- Syftet var att bolaget därefter skulle kunna klara sig självt, säger ekonomichef Jan Malmberg.

Men det har inte gått och nu står bolaget inför en ny kris. Årets första fyra månader gav ett underskott på 545 000 kronor och det samlade underskottet är nu uppe i 1 288 000 kronor.

Aktiekapitalet och reservfonden ligger på 2 443 000 kronor. Det innebär att bolaget i dag förbrukat nära hälften av aktiekapitalet och är snubblande nära att tvingas upprätta en likvidationsbalansräkning.

Bolagets vd, Lars Lindgren, har därför vänt sig till kommunstyrelsen med en begäran om mer pengar. Han vill ha lite drygt 1,1 miljon kronor för att återställa aktiekapitalet.

Och kommunen har inte annat val än att ge bolaget pengar om det inte kan reda upp ekonomin, för kommunala bolag får inte träda i likvidation eller gå i konkurs.

Kritiska röster har till och från höjts både från politiker och andra fastighetsägare som ifrågasatt bolagets existens.

Politikerna har också uttalat en vilja att bolaget ska avvecklas när läget är sådant att det är gott om tomma lokaler i Falun så att kommunen inte behöver hålla en beredskap för bland annat företag som vill flytta hit.

Sådant är läget i dag och det är det som gör att Falu Industrihus gör förluster då hyresgäster har att välja emellan.

Det innebär också att intresset för att köpa fastigheter är svalt uppger kommunalrådet och centerpartisten Carl-Erik Nyström som sitter i bolagets styrelse.

- Vi har försökt sälja men det är inte så lätt. Spekulanter står ju inte i kö, säger han,

Att Falu Industrihus är så illa ute kom som en överraskning för honom.

Men hans kommunalrådskollega moderatem Bjarne Harrung har visst hopp om att det ska kunna bli av med någon eller några fastigheter. Diskussioner med spekulanter pågår, hävdar Harrung som är styrelseordförande i bolaget, men han vill inte uppge vilka fastigheter det gäller.

- Om vi säljer får vi in pengar i kassan och kan kanske själva ordna upp problemen, säger han.

Mer läsning

Annons