Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Falska vävar i Bryssel

Annons

I den ena opinionsundersökningen efter den andra påstås majoriteten av svenska folket vara villigt att som apan offra friheten för en banan - till exempel gemensam valuta.

Vi skulle alltså utan några som helst garantier vara beredda att överlämna statskassan till några folkskygga tjänstemän i ECB (=Europeiska Centralbanken) i Frankfurt? Fan tro't! Man bör nog komma ihåg att opinionsundersökningar är en handelsvara och att man kan manipulera både frågor och slutsatser.

Förfarandet innebär en modern brandskattning, som vida överträffar Valdemar Atterdags bravader i Visby. Samtidigt har alltsammans en anstrykning av sagan om kejsarens nya kläder.

Inslaget av saga och vävarjargong framträder tydligt när man påstår att "EMU ger oss möjlighet att, begränsa det internationella kapitalets makt".

Det räcker med att läsa artikel 56 i EU-fördragen för att inse vilka falska vävar som vävs. Enligt denna ska "alla restriktioner för kapitalrörelser mellan medlemsstaterna och mellan medlemsstaterna och tredje land vara förbjudna".

Att EMU står för kapitalets fria rörlighet har vi fått höra så ofta att vi nästan fått skavsår i öronen. Man har också mycket målmedvetet ägnat sig åt att öka kapitalets makt på bekostnad av demokratin. Nu försöker man dessutom likrikta samhället och kväsa eventuella protester. Till och med den offentliga debatten är mer eller mindre manipulerad.

Lika litet som jag tror att man kan kontrollera handeln med narkotika genom att släppa den helt fri tror jag, att vi kan begränsa kapitalets makt genom att släppa detta helt fritt.

Betalar vi inte redan nu tillräckligt till "Vävarna i Bryssel"?

GÖSTA WIKDAHL

Mer läsning

Annons