Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Falska sedlar oroar

Annons

Innan den här mannen dök upp i Västerdalarna hade han varit i Orsa och Mora. På båda platserna besökte han Handelsbankens kontor och lyckades växla in falska 500-eurosedlar som betalades med 4 510 kronor.

Mannen for sedan vidare till Malung där bankpersonalen var mer misstänksam och larmade polisen. Mannen drog då vidare till Vansbro, men då hade Handelsbankens personal förvarnats och polis kunde gripa gärningsmannen.

Vid Handelsbankens kontor i Mora vidtogs alla försiktighetsåtgärder när sedeln växlades in. Den genomlystes, men ändå upptäcktes inte att sedeln var falsk. Det är först nu polisanmälan gjorts sedan bankens centrala organ i Stockholm fått sedlarna från Mora och Orsa och slagit larm.

- Det här är med största sannolikhet organiserat av en liga som far runt i landet, säger Göran Nilsson vid kriminalavdelningen i Mora.

Malungspolisen tog identiteten på mannen sedan han gripits. Kriminalpolisen Lena Kruse, Malung, säger att mannen uppgav att han liftade med några landsmän. Det var så han kuskade runt.

- Eftersom det senare kommit uppgifter om att sedelförfalskarna opererat på flera håll i landet var det olyckligt att mannen inte häktades, anser Lena Kruse.

Kriminalunderrättelseavdelningen i Borlänge bekräftar att anmälningar kommit från tre-fyra banker i Västmanland och även från Falun föreligger en anmälan.

En handläggare i Borlänge berättar att mannen, dagen efter att han frigavs, reste hem till Litauen.

- Via våra kontakter i Baltikum har vi fått reda på att man sprängt en liga i Litauen som sysslade med sedelförfalskning. Men det finns säkert många fler i det här träsket och vi skickar nu det här till europol. Vi har även kopplat in rikskriminalen.

Handläggaren tillägger att det här är ett jätteproblem som kan underminera hela samhällen om det inte stoppas.

Problematiken med falska eurosedlar har tidigare i år diskuterats i europaparlamentet. Här konstaterades att den organiserade brottsligheten kring penningförfalskningen blir alltmer sofistikerad och utnyttjar såväl frånvaron av inre gränser inom EU som brister på tekniska och operativa resurser i vissa medlemsstater.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons