Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Falska porrfakturor

Annons

Det är ett antal olika Internetföretag som står bakom utskicken av porr- och bluffakturor till privatpersoner och företag.

- Det måste bli ett slut på det här, det handlar ju om rent bedrägeri, säger Stig Jokinen.

Sedan förra hösten har Jokinen i snitt tagit emot två ärenden per dag som antingen rör en ren bluffaktura eller en porrtjänst som inte är beställd.

- Det är sådana där så kallade pop up som kommer upp på dataskärmen. Användarens modem kapas och används för att ringa upp företagets motpol i stället, säger Jokinen.

För många är det en känslig fråga att bli förknippade med porrfakturor, trots att man inte beställt tjänsten:

- Jag är rädd för att många betalar bara för att få det hela ur världen. Det råd jag upprepar likt ett mantra till folk är att bestrida ärendet, nästan uteslutande är det så att något avtal aldrig slutits med företaget som skickat ut debiteringen.

Allmäna reklamationsnämnden, ARN, har fattat beslut i många fall som rör debitering av Internettjänst.

- ARN har formulerat ett schablonsvar till företagen som står bakom debiteringen av Internettjänsten. Företagen yttrar sig ofta inte i ärendet och därmed anses anmälaren inte vara betalningsskyldig, säger Jokinen.

Här ett citat av ARN:s bedömning gällande en debitering av Internettjänst som en Långshyttebo bestridit:

"Eftersom Scan Bill IB ApS inte har yttrat sig i ärendet lägger nämnden de uppgifter som XX till grund för sin bedömning. Av dessa framgår att han inte beställt den tjänst som bolaget krävt honom på betalning för. Inte heller har något framkommit i utredningen som tyder på att ett giltigt avtal skulle ha slutits mellan XX och Scan Bill IB ApS. XX är således inte betalningsskyldig för det belopp han krävts på betalning för".

MATS NILSSON

Mer läsning

Annons