Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Falsk försäljare kontaktar villaägare i Åselby

Annons

Företaget han säger sig representera finns inte i regionen och har inga privatkunder.

-Det här är andra gången det händer oss, säger Morgan Sjö-gren, vd för Protector i Sundsvall AB.

Under den gångna veckan har flera villaägare i Åselby fått påhälsning av en man som utgett sig för att vara försäljare. Mannen har uppgett att han arbetar för ett faluföretag vid namn Protector och att han säljer villalarm. I samband med att han knackat på hos boende, har han haft en önskan om att få komma in i husen och berätta om de produkter som företaget kan erbjuda.

Troligen rör det sig om en bedragare.

Det finns inget företag med namnet Protector i Falun.

Det företag med namnet Protector som geografiskt ligger närmast Borlänge, har sitt säte i Norrland. Det är Protector i Sundsvall AB, som är ett bevakningsföretag. Företaget säljer larm, men har inga privatkunder. De riktar sig mot företag och myndigheter i Norrland och deras största kund är polisen.

Och det inte första gången personer utan anknytning till företaget utger sig för att representera det.

För ett år sedan gick en man runt bland villor i Mölndal utanför Göteborg och sa sig sälja larm för just Protector i Sundsvall AB. Mannen hade då kapat företagets hemsida och utifrån den tagit fram företagsinformation och dekaler, som han sålde till villaägarna. För dekalerna tog han en summa pengar, som sedan skulle dras av när själva larmet levererades.

Men några larm fick aldrig villaägarna.

Istället polisanmäldes bedragaren, efter att ett tiotal personer som lurats av mannen vänt sig till företaget.

-Nu har vi fått samtal från Borlänge också, säger Morgan Sjögren, vd för Protector i Sundsvall AB.

I Åselby, där mannen så sent som på tisdagen var synlig, sprids nu en oro. Det bor många pensionärer i området och mannens närvaro känns olustig. I området har två villainbrott nyligen skett och i ett av fallen, som inträffade under den gångna helgen, skedde inbrottet kort efter att en man som utgav sig för att sälja larm hade knackat på.

Polisen i Borlänge är nu mycket angelägen om att få in uppgifter i ärendet.

Alla som fått besök av mannen, sett honom i området, noterat hur han ser ut och kanske gjort iakttagelser av fordon uppmanas att omedelbart kontakta polisen på telefon 0243-67 000.

- Och ser man honom vill vi att man genast ringer 112, säger Mats Nygårds, chef för polisens utredningsenhet i Borlänge.

LINDA SOLUM

Mer läsning

Annons