Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fallskärmsolycka i Borlänge

Annons

Fallskärmshoppare misslyckades vid landningen. Dagens fallskärmar har hög flyghastighet och det blir då svårare att bedöma höjden från marken. Risken för landningstillbud ökar.

Ju högre fallhastighet desto svårare att bedöma avståndet till marken och då försvåras även landningen. Det var vad som hände en hoppare vid Dala fallskärmsklubb igår kväll. De yttre skadorna var små men hopparen fördes till Falu lasarett för observation då det finns risk för inre skador.

Fem hoppare lämnade flygplanet, fyra av dem hade oproblematiska landningar. Den femte ville prova en för honom ny typ av landning där man flyger längs med marken för att sedan gå ner. Det är en något svårare variant av landning på grund av den låga svängen.

För att räknas som en erfaren hoppare bör man ha gjort mellan ett- och tvåtusen hopp. Mannen som landade illa hade ägnat sig åt sporten i ett och ett halvt år och hoppat mellan etthundrafemtio och tvåhundra hopp.

- Då är det vanligt att hoppare kommer in i en fas när man provar lite olika varianter. Det är lätt att missbedöma höjden speciellt för hoppare som tror att de är bättre än vad de är, säger Erik Olsson, ansvarig hoppledare under gårdagen.

Det är framför allt det ökade användandet av hög prestanda skärmar som gör att klubbarna ser en ökning av antalet landningsolyckor. Dessa har en mycket hög flyghastighet.

Hoppledaren bedömde att verksamheten inte behövde avbrytas efter tillbudet utan fallskärmshoppen fortsatte under kvällen.

KARIN PAULSSON

Mer läsning

Annons