Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fällor i stadsmiljön oroar

Annons

- Jag har ramlat över skyltar och cyklar som stått parkerade på trottoaren flera gånger, säger ordförande Anne-Marie Fredborg.

Anne-Marie Fredborg, ordförande för Synskadades riksförbund i Hedemora och Säter, är gravt synskadad sedan födseln och har inte ens ledsyn.

Hon vittnar om den oro och osäkerhet som många synskadade känner varje gång de ska ge sig ut i trafiken. Skyltar som hängs upp på alldeles för låg höjd, postlådor som står mitt i gångbanan och cyklar som parkeras mitt på trottoaren är bara några av de faror som lurar i stadsmiljön för den som inte ser.

- Vi känner oss inte handikappade egentligen. Det är miljön som gör oss handikappade, säger Anne-Marie.

Den vita käppen som i dag uppmärksammas världen över används av många synskadade som en förlängd arm. Den gör att man kan känna sig fram bättre och den gör att man syns bland andra trafikanter. Anne-Marie använder käppen när hon behöver det, men helst har hon en mänsklig arm att hålla sig i.

- Den känns tryggare att hålla i någon. Och är hindren tillräckligt svåra så hjälper inte käppen.

Anne-Marie tar med oss på en rundtur i stan för att visa de värsta fällorna. På Jägargatan har man satt upp flera rader med postlådor i midjehöjd, mitt ute i den smala trottoar som finns.

- En gångbana ska helst vara 120 centimeter bred för att det ska fungera för oss som inte ser. Och man kan inte ställa ut fasta föremål så här mitt i gångbanan. Vi kan snubbla över dem och göra oss illa ordentligt, säger Anne-Marie.

Hon berättar att Synskadades förening i Hedemora och Säter fungerar som ett viktigt stöd för många synskadade.

- Att förlora synen innebär en chock och en stor sorg för många människor. Vår förening fungerar som stöd och hjälp och vi har jätteroligt tillsammans.

FREDRIKA HILLERVIK

Mer läsning

Annons