Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fallet Maja och Oleg på regeringens bord

Annons

"Bomben" visade sig dock vara en harmlös mobiltelefon. Ny tid för genomgång av den beslutade avvisningen av paret och träff med handläggare blev den 3 november.

Solweig Nyrede var med även den här gången. Hon berättar om ett möte med en handläggare som för ovanlighetens skull var tämligen lyhörd.

- Han verkade också förstå vilket slöseri det är med skattemedel att dra in arbetstillstånden för Maja och Oleg och tvinga dem att bli försörjda genom bidrag.

I Västerås fick man klart för sig att paret i dagsläget har två alternativ att ta ställning till. Antingen undertecknar de papperet som ska skickas till den moldaviska ambassaden i Bonn och begära tillfälliga resehandlingar för att ta sig till Moldavien.

- Eller också struntar de i att skriva under.

Skillnaden är att i första fallet blir det en odramatiskt avhysning. I det andra handlar det om att polisen hämtar dem och att två statstjänstemän eskorterar dem till den moldaviska gränsen.

- Och hur mycket skulle inte det kosta staten, undrar Solweig Nyrede.

Hon nämner att för första gången noterades en smula ödmjukhet från den statliga myndigheten.

- Jag förstod att man faktiskt gjorde ett undantag och lät Maja och Oleg få lite betänketid över helgen.

I grund och botten handlar det om att vinna så mycket tid som möjligt. Fortfarande finns det en strimma hopp om att någon instans griper in och förklarar att Maja och Oleg får stanna i Sverige.

- Vi förstår nu att även om Utlänningsnämndens beslut inte kan överklagas så kan vi vända oss till regeringen med ärendet.

- Det händer att regeringen tar upp enskilda fall till prövning.

Solweig Nyrede menar att nu gäller det att förmå någon s-riksdagsman från Dalarna att ta med sig alla handlingar som rör ärendet och föra fram dem till regeringkansliet.

Att skicka handlingarna per post anses vara slöseri med tid. Man vill inte riskera att ärendet blir liggande på något skrivbord.

HARRI KRIIKKULA

Mer läsning

Annons