Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fällda för trakasseri för unga för fängelse

Annons

- Hade de varit vuxna hade de fått fängelse för det här gärningarna, säger åklagaren Ulrica Seldeman.

Tingsrätten bedömer att trakasserierna som pågått dagligen har varit systematiska. 16-åringen och 17-åringen har bland annat hotat de två pojkarna med stryk om de inte betalade dem pengar. Totalt handlar det om 18 tillfällen av olaga hot och vid tre tillfällen har pojkarna dessutom hotats med kniv. Under en period var pojkarna så rädda att de inte vågade åka buss till skolan utan fick lov att ta taxi.

Ytterligare en pojke har utsatts för 16-åringens och 17-åringens trakasserier. Han har berättat för tingsrätten att den ena av dem en gång gjorde ett utfall med en kniv mot honom så att bladet stannade bara ett par centimeter från hans jacka.

Tingsrätten ser mycket allvarligt på hoten och trakasserierna. Man ställer sig också frågande till varför socialförvaltningen än så länge inte planerat några insatser för de två ynglingarna.

Tingsrätten har dömt de två att betala totalt 55 000 kronor i skadestånd till pojkarna. De ska dessutom betala 120, respektive 80 dagsböter.

- Det är en markering från rättens sida att ge så höga dagsböter till så unga personer, säger Ulrica Seldeman.

16-åringen har dessutom dömts för tillgrepp av fortskaffningsmedel och olovlig körning tillsammans med två andra hedemoraynglingar.

FREDRIKA HILLERVIK

Mer läsning

Annons