Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fälld för mordbrand

Annons

Det var under natten till den 2 mars i år. Ett tonårspar hade tillbringat kvällen på stan och fortsatte sedan till en efterfest i en lägenhet i Åselby. Han, en 16-årig pojke, hade under kvällen tagit amfetamin och druckit en del alkohol.

Någon gång under natten uppstod bråk mellan honom och flickvännen. Med orden "det är lika bra att du tar livet av dig" gjorde hon slut på förhållandet. Arg och ledsen lämnade han festen, för att planlöst vandra omkring i bostadsområdet. Längs vägen försökte han ta sig in i ett flertal villor, men varje gång misslyckades han.

Lyckan vände utanför ett enfamiljshus på Malmvägen. Där stod en garagedörr olåst. 16-åringen gick in. Eftersom han kände sig frusen försökte han starta en bil som parkerats i garaget. När det inte lyckades hällde han ut brännbara västskor på golvet och tände sedan eld på en pappershög.

En stund senare, när elden brunnit ut, lämnade han garaget. Vad han inte visste när han stängde dörren var att elden på nytt tog sig i garagebyggnaden.

De brännbara vätskorna som hällts ut på golvet flammade upp och mycket snart stod hela garagebyggnaden i lågor.

Garaget var sammanbyggt med ett enfamiljshus. I det låg en barnfamilj och sov. Föräldrarna befann sig i husets källarvåning, en åttaårig flicka sov på bottenvåningen, medan två äldre flickor, 12 och 13 år gamla, befann sig på husets övervåning.

Strax efter fyra den morgonen vaknade föräldrarna med ett ryck. Det var ljudet av branden som hade väckt dem. De hann larma räddningstjänsten och väcka barnen, innan de i panik flydde ut på gården. Därifrån blev de vittnen till hur garaget eldhärjades.

Innan branden kunde släckas, totalförstördes byggnaden och allt som förvarades däri. Även bostadshuset brandskadades.

Samma dygn grep polisen den 16-åriga pojken. Han hölls frihetsberövad i två dagar, då han utsattes för ständiga förhör. Åklagaren rubricerade brottet som mordbrand och under följande tingsrättsförhandlingar erkände pojken gärningen.

I går dömdes han till vård inom socialtjänsten. Det vill säga samma utslag som i en tidigare dom, som fastställdes den 17 februari i år. 16-åringen hade i det fallet gjort sig skyldig till grov misshandel. Det straffet hann han inte börja avtjäna, innan han satte eld på garaget.

Den drabbade familjen har mått psykiskt dåligt efter dådet. Med anledning av det ska 16-åringen nu betala ett sammanlagt skadestånd på 150 000 kronor.

LINDA ERIKSSON

Mer läsning

Annons