Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fälld för dödsolyckan

Annons

Påföljden blev villkorlig dom och 80 dagsböter.

Trafikolyckan inträffade på kvällen den 4 augusti i fjol. Björbobon, som var på väg hem efter en golfrunda, frontalkrockade med en bil med två ynglingar, av vilka en, föraren, ådrog sig så svåra skador att han omkom.

Vid tidpunkten för olyckan pågick vägarbeten och vägavsnittet hade grov asfaltsbeläggning och saknade mittmarkering.

Under tingsförhandlingarna hävdade åklagare Maria Gyldner att Björbobon brustit i omsorg, varsamhet och uppmärksamhet, varvid fordonet gått över på fel väghalva och kolliderat med den mötande bilen.

Björbobilisten, som också skadades vid kollisionen, förklarade att han saknade minnesbild av olyckan.

Framsätespassageraren i den mötande bilen vittnade om att Björbobons bil successivt förts över på fel sida av vägen. Han hade uppmanat sin kamrat att köra ned i diket för att slippa "fronta" och föraren hade bromsat. Passageraren sade att han uppfattade det som att deras bil vid kollisionen nästan stod stilla ungefär halvvägs ute på vägrenen.

Rätten fann inget i utredningen som motsäger passagerarens uppgifter eller som som tyder på att den mötande bilen höll för hög fart vid olyckstillfället.

I stället betecknar rätten det som uppenbart att Björbobon under ett flertal sekunder släppt uppmärksamheten på framförvarande trafik och därmed agerat oaktsamt.

När det gäller ansvarsfrågan hänvisar rätten till passagerarens uppgift om att Björbobons fordon relativt långsamt kom över på fel körbanan och att han observerade detta under fyra till fem sekunder.

Rätten finner därför att Björbobon i väsentlig mån har brustit i den omsorg och varsamhet som varit betingad av trafiksituation och dömer honom för vårdslöshet i trafik samt vållande till annans död.

Med hänsyn till gärningens art och det faktum att Björbobon är ostraffad och lever under välordnade förhållanden dömde tingsrätten honom till villkorlig dom och 80 dagsböter.

Mer läsning

Annons