Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fälld för bedrägeri i Svea hovrätt

Annons


Efter konkursen i Grängesberg flyttade företagaren till Fagersta och startade på nytt med ett Internetbaserat företag. Ganska snabbt uppstod problem.

Konsumentverket gick ut på sin hemsida och varnade för mannens framfart då sex kunder anmälde honom.

Hans nya företag hade lovat att de som prenumererade på företagets nyhetsbrev om Internet, bredband och spel för 395 kronor skulle få en Nokia mobiltelefon. Ingen fick någon telefon.

I Sala tingsrätt försvarades mannen framgångsrikt av advokaten Olof Riesenfeld från Ludvika.

Åklagaren hävdade att 200 personer lurades att betala minst 395 kronor varav ett 20-tal begärde skadestånd.

Företagaren förnekar bedrägeri och försvaret hävdade olyckliga omständigheter. Företagaren hävdar att han inte var ute efter att luras, men medger att han agerat klandervärt när han gick ut med sitt erbjudande utan att först förvissat sig om att han hade telefoner.

I tingsrätten friades mannen nästan helt, en fick skadestånd men fick det prutat från 3 950 till 790 kronor.

Åklagaren överklagade och i går så dömdes företagaren av Svea hovrätt för bedrägeri till villkorlig dom och 8 000 kronor i böter.

Mannen ska också betala 500 kronor till brottsofferfonden och skadestånd till 26 personer på sammanlagt cirka 15 000 kronor.

Den man som i tingsrätten fick sitt skadestånd nedprutat får nu full ersättning.

Av advokaten Riesenfelds advokatnota på 14 564 kronor ska företagaren betala 5 000 kronor.

Företagaren är inte främmande för att överklaga domen om det går:

- Jag kommer att ta en diskussion med min advokat angående eventuell fortsättning, säger företagaren till NLT.

Åklagarkammaren i Dalarna har nyligen delgivit mannen misstankar om brott efter att konkursförvaltaren i Gränges Datas konkurs begärt att han beläggs med näringsförbud. Grängeskonkursen kom efter ett halvårs verksamhet där konkursboets underskott blev 840 000 kronor och en rad företagare anklagade honom för bedrägeri.

Åtalsbeslut väntas inom kort.

Hos kronofogdemyndigheten finns krav i dag på 1 823 917 kronor varav 1 821 149 kronor är skatteskulder. Vid den senaste utmätningen fanns inga utmätningsbara tillgångar.

Mannens sensate taxeringar visar att han 2001 taxerade för 2 120 000 kronor, 2000 för 1 222 000 kronor och 1999 för 935 200 kronor.

Mannen var fram till den 18 januari år 2001 satt i personlig konkurs vid Solna tingsrätt och fick fram till dess inte driva företag men efter detta datum är det fritt fram.

För närvarande bygger företagaren upp en koncern med 40-talet registrerade handels- och kommanditbolag och han har byggt upp företag utomlands, fyra i USA och ett par i Storbritannien.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons