Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Falkar tränar flygning

Annons

- Ungarna flyger bättre och bättre. Ganska snart kommer de att leta efter ett eget klippberg. De söker sig ofta till gamla häckningsplatser, där andra klipphäckande fåglar finns. De kommer att hitta de platser som användes för 50 år sedan, berättar Lars Nilsson, ansvarig för pilgrimsprojektet.

Projektet handlar om att placera ut falkungar på lämpliga ställen. Ungarna kommer ofta från Nordens Ark som föder upp egna falkar eller samlar in ägg för säker kläckning och uppfödning.

Falkungarna i Djurmo kommer däremot från ett par av häckande pilgrimsfalkar. Föräldrarna har alltså klarat en stor uppgift.

De uppfödda falkungarna placeras ut när de är nästan flygfärdiga. De matas tills de lärt sig jaga. Målet är att få en häckande stam av pilgrimsfalkar över hela landet.

Tre av fyra ungar syns fortfarande vid Djurmo klack. Att en av dem gått förlorad är inte ovanligt.

- Det är fascinerande fåglar, berättar ornitologen Conny Trogen. De kommer till boplatsen fram emot kvällstid. Mamman kommer då med mat som hon släpper i luften för att ungarna ska få flyg- och jaktträning. Föräldraparet jagar i Leksand och på Tunaslätten för att spara det nära matförrådet åt ungarna. Det är fullt möjligt för falkar att flyga ett par tre mil under jakt.

Ornitologerna följer nu falkungarna med stor spänning för att se var de finner egna boplatser. Det finns populationer av pilgrimsfalkar i både norra och södra Sverige. Däremellan finns några häckande fåglar i Dalarna och Jämtland. Djurmoparet med sina ungar är därför viktiga länkar i arbetet med att få falkar över hela landet.

Conny Trogen är nöjd med att det gått så bra att öppet visa falkarnas liv och leverne. Under sommaren har ornitologer bemannat en container vid Djurmo klack och informerat om rovfåglarna. Ett par hundra nyfikna och intresserade har stannat till. Engagemanget bland Djurmoborna har också varit stort

- De ställer upp för falkarna och det ska de ha en eloge för, avslutar Conny Trogen.

Fotnot. De tidigare artiklarna om falkarna har varit införda i Falu-Kuriren den 20 juni och den 7 juli.

KARIN PAULSSON

Mer läsning

Annons