Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Falkäggen i Djurmo har kläckts

Annons

De ideellt arbetande eldsjälarna inom Projekt Pilgrimsfalk, Dalarnas Ornitologiska förening och Svenska Naturskyddsföreningen, SNF, har hållit boet under ständig uppsikt sedan det stod klart att falkparet inlett ett nytt häckningsförsök. Årets första häckning misslyckades sedan boet plundrats - troligen av en mård eller av det korpar som häckat intill falkboet.

I början av juni inspekterades boet av Lasse Nilsson från Projekt Pilgrimsfalk och Leksands Fågelklubb. Han kunde då konstatera att det fanns tre nya ägg i boet.

- Med största sannolikhet kläcktes äggen i slutet av förra veckan, berättar Conny Trogen.

Ännu är det dock för tidigt att säga om det finns en, två eller tre ungar i boet.

- Först om en vecka tar matningen fart på allvar och sedan hoppas vi kunna se hur många ungar som får mat, säger Trogen.

Nedanför klacken, intill riksväg 70, finns det i dag en container som fungerar som något av informationscentral. Här kan besökarna få information om pilgrimsfalken i allmänhet och den här häckningen i synnerhet.

Intresset för häckningen är även i år mycket stort och genom att sprida kunskap om arten och uppmana till falkspaning på behörigt avstånd vill de ansvariga i Projekt Pilgrimsfalk och DOF sae till så att inga människor stör falkarna.

Genom att boet är väl synligt från stora delar av samhället Djurmo och många privatpersoner har kikare permanent uppsatta för att få en inblick i fåglarnas familjeliv kan mänskliga inkräktare snabbt upptäckas och stoppas.

- Ifjol gick ett par personer över avspärrningarna, men de kunde stoppas och hållas kvar i avvaktan på polis. De fick kännbara efterräkningar, berättar Conny Trogen.

En annan fördel med att sprida information om falkhäckningen är att det innebär att allmänhetens kunskaper om och förståelse för pilgrimsfalken ökar kraftigt.

- Gensvaret har varit enormt och kan förhoppningsvis leda till att både Projekt Pilgrimsfalk, DOF och SNF i framtiden kan göra ännu större insatser för hotade arter, säger Trogen.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons